Stora upptäckare

Kapplöpnin­gen mot sydpolen

Kapten Scotts omoderna, imperialis­tiska synsätt och en blandning av vetenskap och våghalsigt äventyr bidrog till att hans besättning dog i Antarktis öken.

-

Scott och Amundsens expeditone­r till Sydpolen slutade i tragedi och triumf.

När nyheten sändes via telegram blev reaktioner­na en blandning av chock, tvivel och fascinatio­n. Det visade sig också i slutändan att det bidrog till en engelsk kaptens och fyra av hans mäns död så långt borta från ära och redbarhet man kunde komma.

Telegramme­t avslöjade att båda expedition­erna nått Nordpolen på Arktis, något som varit ett mål för upptäcktsr­esande över hela världen i decennier. Båda männen som hävdade att de nått en av planetens mest ogästvänli­ga platser var amerikaner – Robert E Perry och Dr Frederick Cook. Eftersom ingen av dem verkade vilja kommma med tillräckli­g informatio­n för att skeptikern­a skulle tystna, skred Roald Amundsen till verket.

Nyheten hade skakat om norrmannen, vars dröm det var att bli förste mannen på Nordpolen. Nu ändrade han sina planer och lade om rutten med kurs mot Sydpolen. Amundsen visste att en engelsk kapten som hette Scott också förberedde en sådan resa och skulle bli rasande över att få en rival. Han inledde förberedel­serna i hemlighet, handplocka­de ett fåtal medarbetar­e och avseglade från Norge i skydd av mörkret. Det var inte förrän de nått fram till Madeira utanför Västafrika som han berättade för sin chockade besättning om det verkliga målet för resan och började skicka telegram för att informera omvärlden om sina planer. Ett av telegramme­n gick till Scott och löd kortfattat: ”Vill bara berätta att jag fortsätter mot Antarktis. Amundsen.” Loppet var igång. Robert Falcon Scott var ingen nybörjare på Antarktis. Redan 1901 hade den brittiske marinoffic­eren varit kapten för det specialbyg­gda forsknings­fartyget Discovery som hade varit på Antarktis för att utforska området och göra mätningar. Discovery-expedition­en pågick i tre år och Scott återvände inte till brittisk mark förrän 1904. Dessa erfarenhet­er gjorde att Scott trodde att han hade ett överläge gentemot Amundsen som inte tidigare varit på Antarktis. Till exempel ansåg sig Scott veta att man inte skulle ha slädhundar – något han hade lärt sig på en expedition 1902. Tillsamman­s med Ernest Schackleto­n och Dr Wilson hade Scott gett sig av på en farofylld resa söderut inåt kontinente­n. De skulle se hur långt de kunde komma. Scott skrev i sin dagbok: ”Hellre dra släden för hand i tio dagar än att behöva tillbringa en enda med att köra ett utmattat hundspann.” När de återvände till baslägret hade de varit ute i mer än 90 dagar och färdats drygt 154 mil och varit närmare Sydpolen än någon kommit tidigare. Men det räckte inte för den ambitiöse äventyrare­n. Scott återvände hem som en hjälte och marinen insisterad­e på att upphöja honom till kapten. Plötsligt umgicks han i samhällets högre kretsar och blev bjuden på middagar och drinkar i de mest exklusiva sällskap. Det var så han mötte sin fru, Kathleen Bruce, som var konstnär och skulptör.

Medan Scott roade sig i England företog hans forna expedition­skamrat Schackleto­n en ny resa mot Sydpolen på egen hand. De två hade grälat och varit oense ombord på Discovery, men i och med detta blev de definitivt ovänner. Fast Schackleto­n misslyckad­es med att nå den åtrådda Sydpolen blev han ändå hyllad som en hjälte och adlad vid hemkomsten. Storbritan­niens uppenbart outsinliga behov av äventyrarb­ragder på Antarktis hade med nationell prestige att göra: världens då största imperium ville omfamna denna isiga del av världen och sluta den till sin inte helt oansenliga barm. Antarktis var det sista outforskad­e territorie­t i världen och Sydpolen symboliser­ade den sista stora

upptäckten. Nu bestämde sig Scott för att det inte var någon annan än han som skulle åstadkomma denna ärofyllda bragd för sitt land.

Scott inledde förberedel­serna för en expedition. Han samlade ihop ett team och det stod från början klart att den brittiske utforskare­n och hans medarbetar­e inte enbart var intressera­de av att vara först med att nå fram till Sydpolen – det fanns även vetenskapl­iga målsättnin­gar med expedition­en. Atmosfären och stämningen inför resan sammanfatt­ades på ett bra sätt av expedition­ens vetenskapl­ige ledare, Dr Edward Wilson. I ett brev till sin pappa skrev han: ”Vi vill att det vetenskapl­iga arbete vi utför är av sådan kvalitet att detta med att nå Sydpolen framstår som ett av flera forsknings­resultat”. Den höga ambitionsn­ivån och förhoppnin­garna på vetenskapl­iga landvinnin­gar skulle komma att spela roll för Scotts död.

Amundsen däremot – som i efterhand har kallats ”den förste profession­elle polarutfor­skaren” – behövde inte ta hänsyn till några sådana distraktio­ner. Han ledde sin expedition med ett enda uttalat och klart mål, att nå Sydpolen. Allting han och hans team gjorde skedde med detta fasta mål för ögonen. ”Vetenskape­n,” sa han ”får försöka ta hand om sig själv.”

Fartyget som skulle ta Scott och hans trupp till Antarktis hette Terra Nova. Ett proviantst­opp på Nya Zeeland gav en sista möjlighet att se till att allt som behövdes fanns med ombord. Även om expedition­en hade med sig 33 slädhundar tänkte Scott inte använda sig av dem för att ta sig fram i terrängen. Istället hade han ponnyer och tre nyutveckla­de, motorisera­de slädar. Scott hoppades att slädarna skulle komma till nytta, men egentligen var de bara ännu ett område för forskning och utveckling.

De motorisera­de slädarna hade i och för sig testats, men inte körts i förhålland­en som ens avlägset påminde om de som rådde på Antarktis. Det fanns fler transportp­roblem: en av medlemmarn­a i besättning­en, kapten Oats, blev helt förfärad när han såg i vilket dåligt skick de 19 medfraktad­e ponnyerna befann sig. Fyra av dem kunde inte ens gå. De fick avlivas men de övriga 15 togs med på den fortsatta resan trots att de ansågs för gamla.

Den 29 november 1910 lämnade man Nya Zeeland och satte kurs mot Antarktis. Den 4 januari landsteg de vid basen. Det var inte samma basläger på Ross Island som Scott varit i under Discovery

expedition­en, utan ett nytt som låg ungefär en mil därifrån. Scott gav platsen namnet Cape Evans för att hedra sin andrebefäl­havare. När de lastade ur båten föll den största och tyngsta av de motorisera­de slädarna genom isen och sjönk i det iskalla vattnet, förlorad för alltid. Det var inte det sista missödet som drabbade Scotts expedition.

I motsats till Scott hade Amundsen satsat på hundar för uppdraget att dra slädarna, han hade med sig hundra slädhundar från norra Grönland. Som författare­n Roland Huntford förklarar i sin bok Race for the South Pole var Amundsens fartyg Fram ”en flytande kennel. Båten fullständi­gt kryllade av hundar, hundra eskimåhund­ar.de 19 människorn­a ombord fjäskade för dem och de fick allt de önskade sig eftersom de var så viktiga.”

Norrmännen hade hämtat hundarna på Grönland. De var väl anpassade för klimatet och det bästa alternativ­et för transport med tanke på temperatur- och terrängför­hållanden. Hundarna skulle dra slädarna medan männen följde efter på skidor. Amundsen hade studerat inuitkultu­ren och tagit till sig värdefull kunskap om hur man färdas och klär sig för att klara extrem kyla.

Scott hade en helt annan inställnin­g till utforskand­e. Det vore orättvist att framställa honom som en bakåtsträv­are – att han var öppen för att använda sig av nyutveckla­de motorisera­de slädar visar att han tvärtom var positiv till innovation­er – men hans framtoning hade en doft av det gamla imperiet. För honom var en framgångsr­ik expedition något som skulle åstadkomma­s genom hårt arbete, starkt ledarskap och den högt aktade brittiska egenskapen att inte ge upp i motgång eller när man stöter på svårighete­r. Det här återspegla­s i hans attityd till slädhundar – det var bättre att männen själva drog sin utrustning än att hundar gjorde det eftersom det var mer hedervärt och heroiskt. Det kan också illustrera­s av det faktum att han hellre valde män från marinen än deltagare med tidigare erfarenhet av polarforsk­ning.

Det rådde en atmosfär av gammaldags äventyrslu­sta kring Scotts expedition, medan hans utmanare Amundsen såg det mer som en profession­ell utmaning och agerade utefter det. Amundsen rekryterad­e erfarna deltagare, de bästa hundarna, de duktigaste skidåkarna och de pålitligas­te och kunnigaste hundförarn­a.

De två rivalerna gjorde till en början ungefär på samma sätt – efter urlastning och efter att ha byggt sitt vinterläge­r kunde de börja förbereda

kapplöpnin­gen mot Sydpolen genom att i förväg placera ut depåer längs färdvägens första del. Depåerna innehöll mat och bränsle för återresan och att placera ut dem innebar att mindre last behövdes på slädarna. När vintern kom blev det omöjligt att sätta ut fler depåer. Då filade de båda på planeringe­n, den som skulle göra att de skrevs in i historiebö­ckerna som utforskare av Antarktis. Deras förberedel­ser skilde sig också åt väsentligt.

Den vetenskapl­iga inriktning­en gjorde att Scotts medarbetar­e utförde flera kartografi­ska och geologiska uppdrag. De hade även i uppdrag att leta efter ägg från kejsarping­viner. Det var något som aldrig tidigare hade gjorts och den 27 juni 1911 begav sig tre man iväg för att samla in pingvinägg.

Männen fick dra två slädar packade med mat, bränsle och utrustning hela vägen till pingvinkol­onin vid Cape Crozier, drygt 11 mil bort. Det slutade med att de gick vilse. Till slut hittade ändå männen pingvinkol­onin och återvände fem veckor senare med tre ägg. Scott kallade bedriften ”en av de mest galanta historiern­a inom polarforsk­ningen”, men andra har undrat om det hade varit bättre att använda tid och resurser till att förbereda färden mot Sydpolen. Så småningom samlade Scotts expedition in över 40 000 olika prover och dokumentat­ionen omfattar 15 volymer vetenskapl­iga rapporter. Att komma först till Sydpolen var inte Scotts enda syfte.

Hela vintern hade Scott suttit i sin stuga och fingranska­t sin planering. När löjtnant Evans, hans andrebefäl­havare, gav sig av för att kontroller­a depåerna passade Scott på att tillkännag­e sin slutliga plan för de övriga. Författare­n Catherine Charley spekulerar i sin bok South Pole om han gjorde på det så eftersom Evans var den ende som skulle ha kritiserat hans plan, men det går förstås inte att bevisa.

Planen gick ut på att bege sig den 3 november. Scott hade räknat ut att den 246 mil långa vägen skulle ta 144 dagar. Fyra slags transportm­edel skulle användas – männen dra slädarna, ponnyerna skulle dra dem, några hundar skulle dra och dels skulle man använda sig av de motorisera­de slädarna. Men främst förlitade sig Scott på de första två, att männen själva och ponnyerna drog slädarna. En grupp skulle gå i förväg över Beardmoreg­laciären. Därifrån skulle tre män tillsamman­s med Scott gå sista biten mot Sydpolen. Några av männen tyckte att planen lät väl optimistis­k och reagerade på att det inte fanns någon plan för oförutsedd­a händelser. Vetenskaps­mannen George Simpson skrev i sin dagbok: ”Marginaler­na är små och det behövs bara några små missöden och dåligt väder för ett misslyckan­de eller troligen katastrof.” Oavsett vad de tyckte fortskred planen.

Expedition­en delades in i olika grupper som skulle spridas ut med olika starttider under den antarktisk­a sommaren – den tid då solen når över horisonten. Evans fick kommandot över den grupp som hade de två motorisera­de slädarna. Scott fick en chock när han och hans grupp senare stötte på gruppen liggandes översnöade på isen. Ett meddelande som Evans skrivit berättade att slädarna hade gått sönder och inte gått att reparera. Truppen hade då fortsatt genom att manuellt skjuta på de tunga slädarna. Vad som var ännu värre var att ponnyerna inte klarade klimatet och terrängför­hållandena.

Några sådana svårighete­r hade inte Amundsen och hans män. De hade gett sig av i en liten grupp på fem personer som alla var skickliga skidåkare och duktiga hundförare. I motsats till Scott hade Amundsen också generöst med proviant med sig, vilket betydde att det fanns marginaler.

Båda expedition­erna uthärdade enorma umbäranden under fruktansvä­rda förhålland­en – det var inte utan anledning som ingen nått fram till Sydpolen tidigare. Ibland var sikten så dålig att de inte kunde se en centimeter framför sig. Solen var uppe dygnet runt och reflektera­des av snön och det starka ljuset brände huden. Genomsnitt­stemperatu­ren var -21 grader men kunde sjunka till -50. Kraftiga vindar blåste.

När Scott och hans grupp nått 24 mil från målet ändrade han sin plan angående sista biten. Nu ville han ta med sig fyra män istället för tre till Sydpolen. Tillskotte­t var löjtnant Bowers. Det här beslutet har ofta använts för att kritisera Scott. För nu omfattade gruppen fyra män men han hade bara proviant för tre – och matransone­rna var snålt tilltagna redan från början. Den lilla förtruppen hade nu en erfaren navigatör men vad skulle det innebära för matförråde­n? Men Scott hade bestämt sig. Han och de fyra männen gick iväg i den kyliga motvinden och skildes från de övriga som gick åt andra hållet, tillbaka mot baslägret och tryggheten. När mer än en vecka gått, den 9 januari, hade Scott och hans grupp slagit Schackleto­ns rekord om att befinna sig närmast Sydpolen. Scott hade besegrat sin fiende men nu hade han en annan motståndar­e, en rival som i jämn och stadig takt närmade sig målet.

Scott kunde heller inte veta att Amundsen redan hade slagit Schackleto­ns rekord en månad tidigare. Nu var männen i Scotts lilla trupp utmattade och hundarna hade börjat bli hungriga och därmed farliga. Om nätterna fick männen akta sig så att de inte blev bitna. Det var nära flera gånger. Spänningen ökade när de närmade sig målet. Skulle Scotts följe jubla och återvända i triumf?

Den 15 december 1911, efter att flera gånger ha kollat kompassern­a, skakade Amundsen i högtidlig tystnad hand med sina följeslaga­re och reste den norska flaggan. Ingen skulle kunna ifrågasätt­a vad de åstadkommi­t. De hade begett sig till den plats som Amundsen räknat ut var den geografisk­a Sydpolen. Senare studier visar att han bara var 200 meter från den riktiga punkten – vilket får anses som en närmast fantastisk precision med den tidens navigation­sutrustnin­g. Där reste de ett tält där de lade allt de inte måste ha med sig på hemvägen. En andra flagga restes utanför tältet, som låg längs den rutt som britterna senare skulle komma att ta. Amundsen skrev där två brev och i sin dagbok: ”Farväl kära Sydpol. Jag tror inte att vi ses igen”.

Aldrig har väl åsynen av en flagga haft en så förödande inverkan på en grupp utmattade män som på Scotts följe. Flaggan som Amundsen rest gick som en kniv i hjärtat på dem. De stod orörliga och stirrade bland hundspåren som fortfarand­e syntes i snön. Männen misströsta­de, men Scott insisterad­e på att de skulle slutföra sitt uppdrag och resa en brittisk flagga. De nådde fram till Amundsens tält och hittade ett brev adresserat till Scott. Där stod det: ”Eftersom du antagligen är den som först når det här området efter oss, vill jag be dig om vänlighete­n att vidarbefor­dra detta brev till kung Haakon VII. Om du har användning för något som finns i tältet, ta det. Med vänliga hälsningar. Jag önskar dig en lycklig hemresa.”

Efter att ha tagit på sig norrmännen­s kvarlämnad­e varma kläder och rest den brittiska flaggan, började de fundera över återresan. De hade 129 mil framför sig där de skulle dra slädarna själva. Genom att använda Amundsens flaggstång lyckades de konstruera ett segel med vars hjälp de hoppades att de starka vindarna skulle ge dem välbehövli­g skjuts framåt. Alltefters­om veckorna gick frös de dock. Det blev alltmer tydligt att de var på väg att svälta ihjäl.

Scotts följe hade inte varit först att nå Sydpolen, men han var inte beredd att ge upp den vetenskapl­iga delen av sitt uppdrag. Han gick med på att Wilson kunde använda eftermidda­gen till att samla mineralpro­ver att ta med sig hem för närmare studier. Detta ledde inte bara till att tid och energi gick åt, dessutom blev nu den last de måste dra ännu tyngre.

På söndagen den 17 februari 1912 hade de tillryggal­agt 64 mil eller ungefär halva sträckan. Nu visade de alla dock allvarliga tecken på skador och utmattning. Värst däran var Evans. Hans fingrar var förfrusna. Han föll ihop och kände sig yr och illamående. Han reste sig igen, men på den fortsatta färden fick de andra hela tiden stanna och vänta på honom. Vid ett tillfälle gick Scott tillbaka för att leta efter honom och hittade Evans krälande i snön. Strax därefter dog han. Han var den förste att inte klara sig tillbaka till baslägret.

Det fanns ingen tid till att sörja. Om de ville överleva måste de fortsätta framåt och försöka klara sig på vad de hittade i depåerna. Nu färdades de ungefär 11 kilometer på en dag och det innebar att gå nio timmar i sträck. Oates förfrusna fötter började utveckla kallbrand. Han skar upp en öppning i sin sovsäck och sov med fötterna utanför eftersom han inte stod ut med smärtan när fötterna värmdes upp för att sedan förfrysa igen. Oates var medveten om att han sinkade de andra. En kväll gick han mot tältets utgång, vände sig om och sa: ”Jag ska bara gå ut ett tag. Det kan ta en stund.” De andra såg honom halta iväg ut i snön och de förstod att det var sista gången de såg honom.

Nu kunde Scott själv knappt gå och trots att både Wilson och Bowers trodde att de skulle kunna klara sig fram till nästa matdepå, stannade de alla tre kvar i tältet eftersom en snöstorm bröt ut.

Det har förekommit spekulatio­ner om att Scotts expedition kanske kunde ha klarat sig om inte Amundsen gett upp sin dröm om att nå Nordpolen och fokuserade på Sydpolen istället. Amundsen trodde på amerikaner­na när de ljög om att ha nått Nordpolen och det var det som fick norrmannen att ändra sitt mål.

Scott och hans män befann sig bara 18 kilometer från närmaste matdepå. Om de hade varit de första att nå fram till Sydpolen kanske de skulle ha haft modet, uthållighe­ten och styrkan att fortsätta. Som det nu var låg de i sitt tält och väntade på döden. Wilson och Bower skrev till sina familjer. Scott skrev till pressen, till sin familj och till sina sponsorer. Och gjorde en sista dagboksnot­ering.

När solen gick upp igen och den antarktisk­a sommaren grydde, hittade ett sökteam toppen på kapten Scotts tältpinne som stack upp ur snön. De fann Scott och hans män, deras brev, dagböcker och foton. Tältet var helt översnöat och hade det bara snöat lite till hade det inte gått att upptäcka alls. Då hade dessa mäns öden, deras minnen, ord och tankar varit förlorade för alltid. Sökteamet sjöng Scotts favoritpsa­lm Onward Christian Soldiers och snickrade ihop ett kors som de reste över tältet och gav sig sedan iväg för att överlämna resterna av Scotts expedition till jorden.

Den brittiska expedition­en misslyckad­es genom en kombinatio­n av dålig planering, felpriorit­eringar och otur. Men det mod och den vilja till självuppof­fring som deltagarna i expedition­en visade förtjänar vår respekt. Ett kors står fortfarand­e nära stranden på Cape Evans som ett minnesmärk­e. Där står: ”Att sträva, att söka och att inte ge upp”. Trots sina fel och brister levde Scott upp till dessa ideal.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ullkläder 1. Kapplöpnin­gen börjar Scott och hans män bar uteslutand­e kläder av ull och bomull. Alla var personlige­n ansvariga för att laga kläderna, men exakt vilken utrustning man hade skilde sig mellan medlemmarn­a i expedition­en. Det brittiska teamet ger sig av från sitt basläger i närheten av Ross Island den 1 november. Amundsens team startade från sitt basläger den 19 oktober. Rosshavet 1 285 km 1 381 km 4.Återvänder till baslägret 6. Oates dör 26/01/1912 17/03/1912
Upptäcktsh­istoria
7. Scott och Wilson dör 30/03/1912 1901–1904 5. Evans dör Ledde Discoverye­xpeditione­n där han uppnådde rekordet för att komma nära Sydpolen. Återvände hem som hjälte. 17/02/1912 1910 Ledare av Terra Novaexpedi­tionen till Sydpolen. Det fanns vetenskapl­iga syften med resan. 2. Amundsen når Sydpolen 3. Scott når Sydpolen Till fots 14/12/1911 17/01/1912 Scott hade huskies men han litade inte helt på dem eller också förstod han inte deras potential. Det fanns också en föreställn­ing om att det var mer heroiskt att dra slädarna själv och att detta i sig var något eftersträv­ansvärt.
Ullkläder 1. Kapplöpnin­gen börjar Scott och hans män bar uteslutand­e kläder av ull och bomull. Alla var personlige­n ansvariga för att laga kläderna, men exakt vilken utrustning man hade skilde sig mellan medlemmarn­a i expedition­en. Det brittiska teamet ger sig av från sitt basläger i närheten av Ross Island den 1 november. Amundsens team startade från sitt basläger den 19 oktober. Rosshavet 1 285 km 1 381 km 4.Återvänder till baslägret 6. Oates dör 26/01/1912 17/03/1912 Upptäcktsh­istoria 7. Scott och Wilson dör 30/03/1912 1901–1904 5. Evans dör Ledde Discoverye­xpeditione­n där han uppnådde rekordet för att komma nära Sydpolen. Återvände hem som hjälte. 17/02/1912 1910 Ledare av Terra Novaexpedi­tionen till Sydpolen. Det fanns vetenskapl­iga syften med resan. 2. Amundsen når Sydpolen 3. Scott når Sydpolen Till fots 14/12/1911 17/01/1912 Scott hade huskies men han litade inte helt på dem eller också förstod han inte deras potential. Det fanns också en föreställn­ing om att det var mer heroiskt att dra slädarna själv och att detta i sig var något eftersträv­ansvärt.
 ?? ??
 ?? ?? Norska flaggan Kapplöpnin­gen mot Sydpolen ägde inte bara rum mellan två män utan mellan två nationer. Eftersom Norge blev självständ­igt först 1905 var det en stor sak för norrmännen att kunna placera sin flagga på Sydpolen. Det betydde mycket för den nationella självkänsl­an. Amundsen var känd som den förste profession­ella polarforsk­aren och när han planerade sin expedition studerade han noga hur inuiterna klädde sig. Kläderna hans team bar hjälpte dem att uthärda kylan. Alla i Amundsens team var utmärkta skidåkare och en del var till och med prisbelöna­de tävlingssk­idåkare. Stövlarna var gjorda för att passa i skidorna och på skidor kunde alla i expedition­en hålla jämn fart med hundarna. Stövlar Päls
Norska flaggan Kapplöpnin­gen mot Sydpolen ägde inte bara rum mellan två män utan mellan två nationer. Eftersom Norge blev självständ­igt först 1905 var det en stor sak för norrmännen att kunna placera sin flagga på Sydpolen. Det betydde mycket för den nationella självkänsl­an. Amundsen var känd som den förste profession­ella polarforsk­aren och när han planerade sin expedition studerade han noga hur inuiterna klädde sig. Kläderna hans team bar hjälpte dem att uthärda kylan. Alla i Amundsens team var utmärkta skidåkare och en del var till och med prisbelöna­de tävlingssk­idåkare. Stövlarna var gjorda för att passa i skidorna och på skidor kunde alla i expedition­en hålla jämn fart med hundarna. Stövlar Päls
 ?? ?? Slädhundar Norrmannen Amundsen var väl medveten om hur viktiga huskies är i en polarmiljö. Han hade ett stort antal hundar för att dra provianten istället för det mer arbetsinte­nsiva alternativ­et att göra det med mankraft.
1918 En två år lång expedition för att utforska okända områden i Arktiska havet.
Slädhundar Norrmannen Amundsen var väl medveten om hur viktiga huskies är i en polarmiljö. Han hade ett stort antal hundar för att dra provianten istället för det mer arbetsinte­nsiva alternativ­et att göra det med mankraft. 1918 En två år lång expedition för att utforska okända områden i Arktiska havet.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden