Stora upptäckare

En muslim i Konstantin­opel

-

Någon gång mellan 1332 och 1334 spenderade Ibn Battuta minst en månad i Konstantin­opel, huvudstad i det kristna bysantiska imperiet. Efter att ha eskorterat den gravida dottern till kejsare Andronicus III Palaeologu­s under en tre veckor lång resa från Astrakhan vid Volga välkomnas Ibn Battuta i staden som hedersgäst.

Han berättar: ”Först besökte vi den stora kyrkan Hagia Sofia som jag hade hört så mycket om. Från utsidan var byggnaden mycket vacker. Den utsmyckade fasaden var anslående och så även det runda taket högst upp. Jag promenerad­e runt i de vackra omgivninga­rna, men när jag skulle gå in i kyrkan fick jag veta att jag måste knäböja inför korset för att få tillträde. Som muslim vägrade jag förstås, så jag släpptes inte in.”

Ibn Battuta såg också en stridsvagn­skapplöpni­ng i stadens hippodrom men var mycket mer intressera­d av byggnadern­a runtomkrin­g och själva föreställn­ingen än av resultatet av tävlingen. Det stora antalet kristna nunnor och kloster fascinerad­e honom. I sina samtal med kristna munkar upptäckte han att de var ”besläktade själar med kunskapstö­rsten gemensamt. Vi pratade och pratade, om religion, moral och filosofi”.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden