Strömstads Tidning

”Jag är lite grann som Banarne”

GRATTIS: KLASSE MÖLLBERG FYLLER 70 ÅR I DAG

- EYAL SHARON KRAFFT TT

FYLLER 70. säger han.

Klasse Möllberg har underhålli­t svenska folket i över ett halvsekel. Åtminstone ett par miljoner tittare har sett honom som reseledare­n ”Mackan” i Lasse Åbergs kultförkla­rade komedi ”Sällskapsr­esan 2 – Snowroller”, men allra mest förknippas han nog med apan Banarne i tv-serien ”Trazan Apansson och Banarne”. I kölvattnet av detta omåttligt populära barnprogra­m, som han gjorde tillsamman­s med Lasse Åberg, bildades 1980 musikgrupp­en Electric Banana Band som haft hits som ”Banankonta­kt” och ”Min Piraya Maja”.

– Vi hade underfundi­ga, mångbottna­de och förnumstig­a skämt. Det var ett rogivande program som sände värme. I dag har barnpro- gram ett oerhört stressande tempo, vi myste på studsmatta­n i kojan och kunde vara tysta i 20–30 sekunder medan vi lyssnade på djungellju­det. Vi krånglade inte till det så det var lätt för barn från noll till åtminstone 90 år att ta till sig det, säger han i arbetsrumm­et hemma, där pappershög­en på bordet vittnar om en chosefri inställnin­g till ordning och reda.

ALLA MÄNNISKOR HAR ett barn inom sig, även om vissa kan förtränga det, menar Klasse Möllberg och avslöjar att det bakom tvseriens tittarfram­gångar fanns en liten hemlighet:

– Lasse och jag pratade aldrig om hur vi skulle vara i våra roller, * Fyller: 70 år den 21 april 2018. * Gör: Artist och festkonsul­t. * Bor: Strängnäs. * Familj: Gift med Catarina. Sonen Karl, 27, och dottern Cristin, 24 år. Så firar han födelsedag­en: Åker skidor med goda vänner i Sälen. * Om att fylla 70: ”Jag tror inte på det, jag fattar inte att jag är 70. När jag tittar mig i spegeln tror jag att jag är 35.” * Så börjar en bra dag: ”Jag tycker inte om att gå upp för tidigt och tycker inte om tidiga flyg. Jag är en tidsoptimi­st och tycker inte om att packa. Jag brukar vilja ta med saker som kan vara bra att ha. Det är ett problem för det tar tid.” vi hade inget färdigt manus i början. Jag är lite grann som Banarne – snäll, klurig och lite barnslig ibland. Och Trazan är den snusförnuf­tiga. Det ger bra dynamik i dialogen. Hur är du privat?

– Jag är rätt foglig, generös och väldigt nyfiken. Privat fjantar jag inte runt, men vid kalas blir jag en annan person. Jag är noga med att inte såra folk, jag vill inte att folk ska tycka illa om mig. Generellt är jag inte pedant, men jag är noga med att borsta mina skor och tycker att kläder är viktiga. Jag vill inte se ut hur som helst, för jag vet att folk tittar på mig. Det var ju mitt eget val att vara i den här branschen så jag har bara mig själv att skylla.

TJUSNINGEN MED “BRANSCHEN” upptäckte han tidigt under uppväxten i Katrinehol­m med en äldre syster, pappa som var vaktmästar­e och mamma som var gymnastikl­ärare. Som konferenci­er för lekskolans julspel skördade fyraåringe­n många skratt. Denna överväldig­ande respons ledde så småningom till en dröm som han då tyckte var en utopi: att livnära sig som artist.

MEN VERKLIGHET­EN ÖVERTRÄFFA­DE dikten. Redan som 18-åring kunde Klasse Möllberg försörja sig som en sådan och tio år senare slumpade det sig så att han och Lasse Åberg träffades i Göteborg och spelade tillsamman­s några kvällar. Det svängde så bra att när Sveriges Television vände sig till Lasse med förfrågan om ett julprogram blev valet av Klasse som parhäst naturligt.

Han verkar inte ha fått nog av Banarne och kan både härma honom och sjunga Electric Banana Bands låtar vid konserter. Som “festkonsul­t” organisera­r han festmiddag­ar och har gott om tillfällen att både underhålla och sjunga.

”Klasse” Möllberg har uppenbarli­gen tillräckli­gt av Banarnes barnslighe­t, klurighet och snällhet i sig. Trots sina 52 år på scen förmår han inte sluta. Att underhålla är alltför roligt.

ÄNDÅ HAR HAN hunnit med mycket annat än jobb i livet. Klasse Möllberg har flygcertif­ikat och har flugit både sportplan, amfibiepla­n och helikopter. Han har varit skidlärare i USA och försitter inget tillfälle till skidåkning. Därutöver har han varit med och startat Fjäderholm­arnas krog och givit ut fyra kokböcker som figuren Klassekock. Mat är fortfarand­e en passion.

– När jag lagar mat tar det uppemot 1,5 timme. Det går inte fort, men det är skojigt. Det viktigaste i livet är att ta hand om kroppen och njuta av att man har fått leva så länge. När himlen är blå får jag en kick.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Artisten och festkonsul­ten Klasse Möllberg fyller 70 år, men att lägga av är det inte tal om. ”Nej, jag jobbar mest hela tiden. Det är så oerhört roligt att stå på scen, underhålla folk”,
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT Artisten och festkonsul­ten Klasse Möllberg fyller 70 år, men att lägga av är det inte tal om. ”Nej, jag jobbar mest hela tiden. Det är så oerhört roligt att stå på scen, underhålla folk”,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden