FILODEGSPAKET MED RÄKOR OCH KO­RI­AN­DER

Svenska Dagbladet - SvD Perfect Guide - - Sidan 1 -

18–20 pa­ket

1 knip­pa ko­ri­an­der, grov­hac­kad 1 krm mald ko­ri­an­der 1 krm pap­rika­pul­ver 1 krm mald spis­kum­min 1/2 li­ten vit­löks­klyf­ta, grov­hac­kad 200 g råa ska­la­de jät­te­rä­kor, asc-märk­ta, grov­hac­ka­de 1 äggu­la Salt 1 pa­ket fi­lo­degs­ark 100 g smält smör Rik­ligt med oliv­ol­ja och smör till stek­ning

Gurkyog­hurt med myn­ta

3 dl gre­kisk yog­hurt 1 tsk flingsalt 1/2 gur­ka 2 msk grov­hac­kad myn­ta

Blan­da yog­hurt och salt. Häll över i ett kaffe­fil­ter, i en sil över en skål. Ställ in i kyl­skåpet och låt rin­na av ett par tim­mar. Grov­riv gur­kan och pres­sa ur så myc­ket väts­ka som möj­ligt ge­nom en sil. Blan­da se­dan med den av­run­na yog­hur­ten, rör ner myn­tan och sma­ka av.

Kör den färs­ka ko­ri­an­dern med kryd­dor och vit­lök i mat­be­re­da­ren så att det blan­das. Blan­da ner rä­kor­na och kör till en grov smet. Rör ner äggu­lan och en ny­pa salt.

Skär fi­lo­degs­ar­ken i ca 7 cm bre­da rem­sor. Lägg en fuk­tig hand­duk över så att de in­te tor­kar. Ar­be­ta se­dan med en rem­sa i ta­get.

Pens­la rem­san med smält smör. Lägg en klick fyll­ning i ena än­den och vik upp ena hör­net di­a­go­nalt över fyll­ning­en. Fort­sätt se­dan att vi­ka den fyll­da tri­ang­eln tills de­g­rem­san är slut. Pens­la pa­ke­tet med smält smör och lägg det på en plåt med bak­plåts­pap­per. Gör li­ka­dant med re­s­te­ran­de deg och fyll­ning. Värm ug­nen till 200 gra­der. Het­ta upp rik­ligt med li­ka de­lar smör och oliv­ol­ja i en stor stek­pan­na. Fri­te­ra pa­ke­ten i om­gång­ar, 4-5 mi­nu­ter, tills de har fått li­te färg. Lägg till­ba­ka dem på plå­ten. Sätt in he­la plå­ten i ug­nen någ­ra mi­nu­ter tills pa­ke­ten är fra­si­ga och ge­nom­stek­ta. Ser­ve­ra med gurkyog­hur­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden

© PressReader. All rights reserved.