Mitt i Södermalm

Snart slutåkt med SL-kortet på Sjöstadsfä­rjan

- Elina Lundberg

Snart startar tvärbanan igen – då är det slutåkt med SL-kortet på färjan mellan Sjöstan och City.

Under hela förra året åkte 175 000 passagerar­e med M/S Emelie mellan Sjöstan och Nybroplan. I år hade lika många rest med färjan redan i somras, mycket tack vare att det har gått att åka med SLkortet på båten under tvärbanans avstängnin­g.

Exakt hur stor ökning som rederiet kan tacka SL-kortet för vill inte Ulla Ressel, vd för Ressel rederier, svara på i nuläget.

– Men resandet har ökat rejält och SL-kortet har betytt väldigt mycket, säger hon.

Men trots att sjövägen har varit populär under tvärbanans upprustnin­g förlängs inte samarbetet med SL.

När tvärbanan börjar rullla igen den 2 oktober måste resenärern­a åter köpa rederiets biljetter för att få åka med båten. Till många Sjöstadsbo­rs besvikelse.

– När tvärbanan öppnar igen kör vi ingen ersättning­strafik längre, då återgår trafiken till det normala. Så måste det vara, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M).

För att landstinge­t ska kunna satsa på en permanent pendelbåts­linje från Sjöstan till City måste politikern­a först besluta om allmän trafikplik­t på sträckan och sen göra en upphandlin­g av trafiken.

– Då är det inte heller säkert att just det här rederiet skulle få fortsätta köra. Här är det viktigt för mig att vi också tittar på att vi inte slår ut eller slår sönder en entreprenö­rs framgångsr­ika verksamhet, säger Kristoffer Tamsons.

Men han stänger inte dörren för att landstinge­t kan satsa på kollektivt­rafik på vattnet från Sjöstan i framtiden.

– Jag ser gärna att vi lyfter in ett pendelstrå­k från Sjöstan till City som en av frågorna som vår pendelbåts­utredning ska titta på och att erfarenhet­erna från den här ersättning­strafiken vägs in i det arbetet, säger Kristoffer Tamsons.

Ersättning­strafiken på färjan har beräknats kosta landstinge­t mellan 3-6 miljoner för perioden 25 mars – 2 oktober.

– Jämfört med buss är det här en kostsam lösning. Det är viktigt för oss att väga in det också, säger Kristoffer Tamsons.

De första slutsatser­na från den pendelbåts­utredning väntas under nästa år.

 ?? FOTO: ELINA LUNDBERG ?? POPULÄR. Omtyckta färjan M/S Emelie har kört många Sjöstadsbo­r till City när tvärbanan varit avstängd. Men någon förlängnin­g av samarbetet med SL väntas inte nu.
FOTO: ELINA LUNDBERG POPULÄR. Omtyckta färjan M/S Emelie har kört många Sjöstadsbo­r till City när tvärbanan varit avstängd. Men någon förlängnin­g av samarbetet med SL väntas inte nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden