Mitt i Södermalm

Tusentals anmäls försvunna varje år

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Varje dag får polisen i Stockholm in 12-13 samtal om människor som är saknade. Även om de flesta hittas inom kort uppmanar polisen alla att göra en anmälan så fort som möjligt.

Förra året skrev Stockholms­polisen 4 627 händelsera­pporter om försvunna personer. Ungefär två tredjedela­r kunde avskrivas redan innan en anmälan upprättats, men hela 1 724 fall resulterad­e i polisanmäl­ningar. Pojkar i åldern 15-17 är den vanligaste gruppen bland de försvunna.

– I samtliga ålderskate­gorier är det flest pojkar och män, förutom i åldern 7-14 där det är fler flickor, säger polisen Bengt Gustavsson som specialise­rat sig på försvunna personer och även håller i utbildning­ar för po- liser och frivilligo­rganisatio­ner.

I samband med varje anmälan fyller en polis i ett så kallat angelägenh­etsdokumen­t som sedan påverkar vilka beslut som tas. Dokumentet är indelat i sju punkter som rör saker som medicinskt tillstånd, väderprogn­os de närmaste timmarna och hur väl den försvunne känner till området hen vistas i.

– De flesta återfinns efter en kortare polisinsat­s. Det finns ingen statistik för Stockholm men nationellt anträffas 97 procent, även om det i vissa fall kan ta flera år. Sedan är det ju en del som av olika anledninga­r inte vill bli hittade.

Betydande samarbeten

Polisen saknar resurserna som krävs för att på egen hand kunna genomsöka stora områden. Därför beto- nar Bengt Gustavsson betydelsen av ett gott samarbete med frivilligo­rganisatio­ner. Men det är också viktigt att allmänhete­n snabbt hör av sig när någon försvunnit.

– Vi vill få informatio­nen så snabbt som möjligt. Oftast hör folk dessvärre av sig sent på kvällen när personen redan varit försvunnen hela dagen. Vi arbetar hela tiden med informatio­nshämtning genom samtal med grannar, släkt och vänner och det är ofta svårare på kvällen. För oss vore det bättre om man var snabbare, säger han.

Faror med stadsmiljö

Jämfört med försvinnan­den i skog och mark har stadsmiljö­n både sina för- och nackdelar. En dement eller psykiskt sjuk person kan enkelt ta sig långt med hjälp av kommunala färdmedel, vilket komplicera­r återfinnan- det. Men samtidigt är det mindre risk att barn råkar illa ut i stadsmiljö.

– Där är det mycket folk i närheten och är det kallt finns det möjlighete­r att söka skydd i en port. Men samtidigt har barn mindre motståndsk­raft och sämre lokalkänne­dom. Är ett barn försvunnet är det alltid högsta prioritet för oss. Vi har sett stora tragiska händelser i landet och brottspers­pektivet finns alltid med då vi får en anmälan om ett försvunnet barn.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? TIO OM DAGEN. Varje dag rapportera­s fler än tio stockholma­re som försvunna.
FOTO: ERIK SIMANDER TIO OM DAGEN. Varje dag rapportera­s fler än tio stockholma­re som försvunna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden