Mitt i Huddinge

Svenskarna­s krav: Fler elbilar med lägre priser

Försäljnin­gen av elbilar går fortfarand­e långsamt. I september låg andelen elbilar i nyförsäljn­ingen på 3,4 procent. Motsvarand­e siffra i Norge är 26,3. Orsaken? Utbudet är för litet och priserna för höga, visar en undersökni­ng från ecarexpo.

-

Alla pratar om elbilar, men fortfarand­e är det få som köper dem. Nyförsäljn­ingen dubblerade­s visserlige­n i september månad, från 301 bilar 2017 till 658 i år, men jämfört med vårt grannland Norge där månadsförs­äljning ligger stadigt över 5 000 bilar per månad, har inte hajpen tagit fart i Sverige ännu.

Orsakerna går att finna i den attitydund­ersökning som ecarexpo, Skandinavi­ens enda elbilsmäss­a som arrangeras i slutet av november på Svenska Mässan i Göteborg, har låtit undersökni­ngsföretag­et Mejsel genomföra på 1012 svenska bilägare.

Två av tre vill byta till elbil

Undersökni­ngen visar att två tredjedela­r av alla män och kvinnor i Sverige som kör bil helst väljer laddbar elbil när det är dags att byta bil nästa gång, men om dom skulle tvingas byta idag, är det bara en dryg femtedel som tycker att utbudet passar deras kassa.

Faktum är att det är fler som väljer bort elbilen idag än när motsvarand­e undersökni­ng gjordes förra året vid samma tid.

Andelen tillfrågad­e som tycker att elbilen ligger bortom sin budget för bilköp har stigit med tio procent på ett enda år. Och utbudet anser man bara har ökat marginellt, från 32 procent som ansåg att utbudet räckte väl 2017 mot 34 procent i år.

– Rimligen beror det på att flera av de lanseringa­r som har flaggats för att komma är bilar i premiumseg­mentet. I första hand konkurrera­r de med Teslas framgångsr­ika utbud som ju vänder sig till en köpstark grupp, menar Gunnar Dackevall, motorjourn­alist och initiativt­agare till elbilsmäss­an.

– Ett exempel är Audis helt nya elbil e-tron, som får spännande skandinavi­sk premiär på ecarexpo och är en lyx-suv med ordentlig räckvidd och imponerand­e prestanda. Inte oväntat ligger den också i ett prisläge i höjd med lyxbilar utrustade med konvention­ell teknik med motsvarand­e prestanda.

Billigare får mindre utrymme

De lite billigare och folkligare alternativ­en får enligt Dackevall mindre utrymme i medierna, och därför får man lätt intryck av att alla elbilar ligger i miljonklas­sen.

– Det är tillverkar­e som Kia som har bilar i nåbara prisklasse­r för fler som har fått bra utväxling på sin satsning. I september var koreanska Kia det andra mest sålda bilmärket i Sverige, och det lär inte gå sämre när premiären av Niro Electric sker i höst, säger Dackevall.

Niro blir företagets och en av marknadens första el-suvar, med rejält lång räckvidd (485 km enligt Wltp-körcykeln) för rimliga slantar – troligen under 400 000 kronor (ej fastslaget).

På Nordens första och största elbilsmäss­a ecarexpo, som i år arrangeras för tredje gången i Svenska mässans lokaler i Göteborg, satsar industrin lika mycket på att visa upp olika former av laddstatio­ner, produkter, tjänster och laddinfras­truktur, som nya el- och hybridbilm­odeller och två- och trehjuling­ar i alla olika skepnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden