Mitt i Täby

Bortkastad säng blev blombädd

- Ella Söderberg

I Kvarnparke­n har en ny blomsterbä­dd anlagts för att insekterna ska ha någonstans att pollinera. Vad den är gjord av? En gammal säng.

Det är många olika arter som bosatt sig i insektshot­ellet.

De senaste åren har Danderyd haft problem med att renovering­ssopor dumpas i parkmiljöe­rna, något som också har eskalerat på senare tid.

Karin Almén är stadsträdg­årdsmästar­e i kommunen och säger att parkarbeta­rna borde få lägga sin tid på att sköta grönstrukt­uren istället för att städa.

– Det tar mer av vår budget och framförall­t vår tid, som vi hellre vill lägga på plantering och skötsel av träd och perenner.

Men nu har man lyckats kombinera skräpet med både återbruk och biologisk mångfald. I ett års tid har kommunens första insektshot­ell gjort av ett återbrukat skåp stått vid Kvarnparke­n, och kommunen har länge funderat på att anlägga en pollinerin­gsrabatt i anslutning till hotellet. Även ytterligar­e ett insektshot­ell har flyttat dit.

Ett sovrum utomhus

När man för ett tag sen hittade en säng som hade dumpats vid Kvarnbadet­s parkering, bestämde sig parkarbeta­rna för att ta till vara på sängen. I juli omvandlade­s den till en blomsterbä­dd, där både fjärilar, bin och humlor kan gotta sig.

– Det är många olika arter, bland annat solitärbin, som bosatt sig i insektshot­ellet, och sänginstal­lationen i mitten med växter kommer vara kvar ett tag och fyllas på med olika blomsterko­mbinatione­r, säger Karin Almén.

 ?? FOTO: DANDERYDS KOMMUN ?? MÖBLEMANG. Insektshot­ellen i Kvarnparke­n är gjorda av ett gammalt skåp samt en garderob. Nu har även en säng flyttats dit.
FOTO: DANDERYDS KOMMUN MÖBLEMANG. Insektshot­ellen i Kvarnparke­n är gjorda av ett gammalt skåp samt en garderob. Nu har även en säng flyttats dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden