Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Vad är elektrolyt­er?

Dessa små joner är ett måste för vår nerv- och muskelfunk­tion.

-

Kroppen är som ett stort biokemiskt batteri. För att nerver och muskler ska fungera optimalt måste kroppen bibehålla den rätta balansen mellan speciella joner som vi kallar för elektrolyt­er. Våra viktigaste elektrolyt­er är natrium (Na+), kalium (K+), kalcium (Ca2+), klorid (Cl-) och bikarbonat (HCO3-).

Natrium och kalium är viktiga komponente­r i ett särskilt pumpsystem. Det är detta pump system som upprätthål­ler cellväggen­s elektriska potentials­killnader i kroppens nerv- och muskelcell­er. När nervceller­na stimuleras öppnas portar i cellväggen och jonerna strömmar ut. Det är så elektriska impulser bildas.

Negativt laddade joner styr balansen mellan natrium och kalium. Kalcium är viktigt för att musklerna ska kunna dra ihop sig och för kommunikat­ionen mellan nervceller­na. Bikarbonat fungerar som ett buffertsys­tem och säkerställ­er att miljön i kroppen inte blir för sur.

När du svettas förlorar du inte bara vatten, du förlorar också dessa viktiga elektrolyt­er. Du kan inte ersätta dem om du bara dricker rent vatten efter träning, men du kan få i dig en viss mängd elektrolyt­er via maten. Elitidrott­are dricker ofta särskilda sportdryck­er för att kroppen ska återhämta sig snabbare.

”Kalcium är viktigt för att musklerna ska kunna dra ihop sig och för kommunikat­ionen mellan nervceller­na.”

 ??  ?? Sportdryck kan hjälpa elitidrott­are att ersätta elektrolyt­erna de mister under träning.
Sportdryck kan hjälpa elitidrott­are att ersätta elektrolyt­erna de mister under träning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden