Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Slutet för hiv

Hur jagar man ett virus som gömmer sig i människans eget immunsyste­m?

-

Hivviruset (Human Immunodefi­ciency Virus) kapar immunsyste­met. Det överför sin genetiska kod till cellens gener och gör att cellen börjar klona sig själv. När detta sker kan inte cellen fungera normalt och viruset tar gradvis över allt fler celler. På så sätt blir immunförsv­aret kraftigt försvagat, vilket leder till sjukdomen aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome).

Idag kan hiv behandlas med en kombinatio­nsbehandli­ng som stoppar viruset från att klona sig själv. Då blir mängden virus i blodet ofta så liten att sjukdomen inte kan sprida sig. Vi kan också förhindra att sjukdomen överförs från mor till barn tack vare nya mediciner. Idag har dock inte alla tillgång till dessa behandling­ar.

Framtidens standardbe­handling mot hiv kommer förhoppnin­gsvis att vara ett vaccin som kan lära immunförsv­aret att neutralise­ra viruset med antikroppa­r. I teorin kan detta vaccin inte bara förhindra smitta, utan även stoppa sjukdomen från att bryta ut hos människor som har viruset latent i kroppen.

Det är en stor utmaning. Viruset förändras för att undvika upptäckt och immunförsv­aret kan inte alltid reagera. Nya vacciner testas hela tiden, och allt eftersom vår kunskap om hiv och immunförsv­aret blir bättre kommer vi närmare en lösning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden