Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Kan man bota cancer?

Enorma framsteg har gjorts under de senaste hundra åren, men vad händer nu?

-

Cancer är en gammal sjukdom. Man har funnit tumörer på egyptiska mumier och till och med på fossil från dinosaurie­r. Cancer uppstår när generna som kontroller­ar tillväxt och reparation inte fungerar som de ska. De angripna cellerna klonar sig själva och dessa nya celler kan så småningom börja vandra runt i kroppen och göra nya kopior av sig själv på andra ställen.

Om en tumör upptäcks tidigt och avlägsnas kan också cancern avlägsnas. Om cancern har spridit sig blir det svårare att bota sjukdomen. Ju mer cancern sprider sig, desto mindre blir chansen att överleva.

Den bästa lösningen är att stoppa cancer innan den faktiskt bryter ut. En möjlighet är vaccin som tränar immunförsv­aret att upptäcka cancercell­er. Ett annat alternativ är att utveckla regelbundn­a blodprover eller andningste­st för att fånga upp de första tecknen på sjukdomen. Risken att få cancer ökar med åldern och eftersom vi lever längre ökar också risken för cancer.

För dem som drabbas av cancer har man redan utvecklat spännande framtida behandling­smetoder. I framtiden kan kanske människor träna och stärka immunförsv­aret eller injiceras med ett genetiskt anpassat virus som infekterar och dödar tumören. Vi kan kanske till och med kunna stänga av och slå på gener inuti cancercell­erna för att hindra dem från att växa. Läs mer om om detta på sidan 18.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden