Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Förebyggan­de migränbeha­ndling

-

Kiroprakto­rbehandlin­g

Kiroprakto­rbehandlin­g med korrigerin­g av rygg och nacke har visat sig kunna förebygga migränatta­cker. Migrän och huvudvärk kan ofta utlösas av stela leder och muskler i nacken, och därför kan behandling­en av nacken vara effektiv.

Betablocke­rare

Dessa läkemedel har traditione­llt använts för att behandla kärlkramp och högt blodtryck. Man har upptäckt att dessa läkemedel i vissa fall kan förebygga migränanfa­ll.

Topiramat

Detta läkemedel används för att behandla epilepsi, men har också visat sig minska migränanfa­ll. Topiramat är inte lämpligt för alla. Speciellt gravida kvinnor eller kvinnor som planerar att bli gravida bör informeras om biverkning­arna.

Amitriptyl­in

Ett antidepres­sivt medel som också har visat sig förebygga migrän. Detta läkemedel är inte lämpligt för personer med vissa sjukdomar.

Akupunktur

Cirka tio akupunktur­behandling­ar under fem till åtta veckor kan bidra till att minska migränanfa­ll och dess intensitet. De som känner att akupunktur hjälper bör gå på regelbunde­n behandling.

Botoxinjek­tion

Nervgiftet botulinum kan injiceras på specifika ställen i huvud och nacke, och det förlamar musklerna under en period. Denna typ av injektion ska endast utföras av specialist­er.

Vitaminer och kosttillsk­ott

Flera vitaminer och mineraler har visat sig förebygga migrän. Magnesium, koenzym-q10 och riboflavin har alla visat sig minska migränanfa­ll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden