Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Så kan 16-åringarna avgöra helgens val

16-åringarna i Stockholm kan påverka utgången i söndagens kyrkoval. ”Deras röster kan vara avgörande”.

- Michael Toll

I helgens kyrkoval kan de riktigt unga få stort inflytande. ”Eftersom det brukar vara ett lågt valdeltaga­nde kan deras röster bli avgörande”, säger Anki Bondesson, kyrkovalle­dare.

Nu på söndag är det dags för kyrkovalet. I Stockholms stift är det drygt 800 000 personer som är röstberätt­igade. Cirka 10 000 av dessa är 16 år.

Rent procentuel­lt utgör de en liten del av den totala andelen röster. Men eftersom valdeltaga­ndet är så pass lågt i kyrkovalet kan 16-åringarnas röster ha betydelse för valutgånge­n.

– Absolut är det så. Eftersom det brukar vara ett lågt valdeltaga­nde kan deras röster verkligen få betydelse. Det kan vara avgörande, säger Anki Bondesson, kyrkovalle­dare på Svenska kyrkan.

Jakob Schwarz är förbundsor­dförande för Svenska Kyrkans Unga. Han har jobbat hårt med att locka unga väljare till valurnorna på söndag.

– Vi vill att så många unga som möjligt väljer att rösta. Det är viktigt att man är medveten om sina möjlighete­r och sin rätt att rösta. En stor del av Svenska kyrkans verksamhet riktar sig till barn och unga, så det är viktigt att de som faktiskt är unga får bestämma och påverka, säger han.

De senaste veckorna har han genomfört flera kampanjer på sociala medier, samlade under hashtagen #ungochvikt­ig.

– Med kampanjen vill vi få fler unga att rösta, uppmana dem om deras rättighete­r samt sprida informatio­n och uppmärksam­ma att det är val, säger Jakob Schwarz.

Oklart vilka som röstar

Svenska kyrkan gör aldrig någon rejäl valanalys, och det finns därför inte någon statistik på hur åldersförd­elningen ser ut bland de som väljer att rösta.

– Men oavsett valet vill vi gärna att unga engagerar sig. Det är en viktig grupp som mycket av vår verksamhet riktar sig mot. Vi vill gärna att flera unga tycker till om hur de vill forma kyrkans verksamhet i framtiden, säger Anki Bondesson.

En stor del av Svenska kyrkans verksamhet riktar sig till barn och unga, så det är viktigt att de får bestämma och påverka

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/GUSTAF HELLSING ?? KYRKOVALET SKA AVGÖRAS. I Stockholm är det 10 000 16-åringar som får rösta.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/GUSTAF HELLSING KYRKOVALET SKA AVGÖRAS. I Stockholm är det 10 000 16-åringar som får rösta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden