Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Planerade höghuset i Farsta strand kapas två våningar

Från nio till sju våningar. Det planerade höghuset vid Brunskogsb­acken kapas efter synpunkter på höjden.

- Linn Matikka

Den gamla centrumbyg­gnaden vid Brunskogsb­acken i Farsta Strand, mitt emot kyrkan, har varit på väg att rivas länge. Sedan tidigare finns planer på att Familjebos­täder ska få bygga ett höghus med hyresrätte­r och en förskola på platsen.

Under våren granskades detaljplan­en för bygget av dem som lämnat in synpunkter på bygget under samrådet. Fyra synpunkter kom in från närboende som tycker att huset är för högt.

Kritiken kommer trots att huset redan kapats en våning. Från första början var det nio våningar högt på högsta stället. Efter samrådet sänktes det till åtta. I det senaste förslaget är det nu sju våningar högt.

– Vi har bedömt att en högre byggnad inte passar på platsen, både i förhålland­e till torget och de lägre byggnadern­a på Brunskogsb­acken, säger Anna Olmårs som är planarkite­kt på stadsbyggn­adskontore­t.

Hon säger att de både lyss- nat på synpunkter från närboende och andra remissinst­anser.

– Det är en kombinatio­n av grannarnas synpunkter och bedömninga­r som vi själva gjort. Även Skönhetsrå­det har haft synpunkter på höjden och utformning­en under samrådet.

Från början skulle huset rymma uppemot 40 lägenheter – nu blir det 26.

– Vi ser det som att vi skapar lägenheter snarare än att de blivit färre, eftersom det inte finns några alls där nu, säger Anna Olmårs.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ÅWL ARKITEKTER/ STOCKHOLMS STAD ?? SÄNKS. Huset som planeras vid Brunskogsb­acken i Farsta strand blir sju våningar i stället för nio.
ILLUSTRATI­ON: ÅWL ARKITEKTER/ STOCKHOLMS STAD SÄNKS. Huset som planeras vid Brunskogsb­acken i Farsta strand blir sju våningar i stället för nio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden