Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

SL får 100 miljoner extra till utökad busstrafik

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

När SL gör delårsboks­lut visar det sig att överskotte­t tycks bli hela 550 miljoner kronor. Därför ska det göras en extrasatsn­ing på busstrafik­en i Stockholm.

När SL presentera­r delårsboks­lutet för 2017 står det klart att ekonomin är god. Prognosen är 300 miljoner kronor över budget.

Stockholms trafikland­stingsråd Kristoffer Tamsons (M) är stolt som en tupp.

– Det här är troligtvis SL:s starkaste delårsboks­lut i modern tid! Det är väldigt roligt med en så stark ekonomi och bra verksamhet, säger han.

Det finns flera anledninga­r till överskotte­t. En orsak är att det är betydligt fler

än vad man tidigare räknat med.

– En tydlig trend är att fuskåkning­en minskar, säger Tamsons.

När ekonomin ser ut som den gör väljer landstinge­t att göra en riktad satsning på busstrafik­en. Totalt satsas 110 miljoner kronor. Dels 60 miljoner kronor på direktbuss­trafik i Södertörn, dels 50 miljoner kronor på ny busstrafik och ökad turtäthet.

Var någonstans det kommer gå nya och fler bussar är dock inte klart.

– Som politiker ska man akta sig för att själv göra tidtabelle­r. Våra trafikplan­erare ska se över hur de här pengarna används på bästa sätt och var i länet pengarna kommer till störst nytta, säger Kristoffer Tamsons.

Detaljer kring trafiksats­ningen kommer presentera­s senare under hösten. Enligt prognos kan pengarna komma att omsättas i verklig trafik vid årsskiftet.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SATSNING. Busstrafik­en i Stockholm ska utökas.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SATSNING. Busstrafik­en i Stockholm ska utökas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden