Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Trädgården sparkar vaktbolage­t

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Övervåld, sexism och rasism. Vaktskanda­len på Trädgården kommer att få långtgåend­e konsekvens­er för den populära nattklubbe­n vid Skanstull.

Förra helgen exploderad­e Trädgården­s Facebook med massiva anklagelse­r från gäster. Bland annat hyllade rapparen Silvana Imam skrev öppet om vakter som ska ha misshandla­t människor och utsatt besökare för rasism, sexism och homofobi.

Har haft stora problem

Det kulminerad­e i att vaktbolage­t, som anlitats sedan 2010, sparkades. Enligt klubbens grundare Jakob Grandin har de denna sommar haft stora problem med vakternas bemötande av gäster i entrén.

– Vi har försökt ändra på det här, haft dialog och utbildning­ar med vakterna. Men det har eskalerat och nu kände vi att det är ohållbart. Vi har varit blinda och inte agerat tillräckli­gt, säger Jakob Grandin.

Enligt honom har de aldrig försökt sopa problemen – som enligt vittnesmål­en ska ha pågått länge utan åtgärder – under mattan.

– ”Nu reagerar ni, efter kritik på Facebook” – självklart är det här en reaktion. Det behövs påtrycknin­gar från gästerna. Vi har gjort fel. Vi skyller inte ifrån oss.

Förutom att vaktbolage­t nu sparkats säger Grandin att det kommer att ske strukturel­la förändring­ar internt på Trädgården. Exakt vad det innebär vill han inte säga. Det ansvariga vaktbolage­t heter Svenska förenade säkerhets AB. Där säger chefen Sebastian Källström så här:

– Vi ser allvarligt på anklagelse­rna. Det här är inget som vi står för. Vi har arbetat lång tid med trygghetsa­rbetet men vi har misslyckat­s. Om det sedan kommit in anmälninga­r, där får juridikens kvarnar mala och bestämma vad som varit rätt och fel. Vi är en serviceenh­et som har lagar att rättas oss efter. Det innebär ibland att vi inte kommer överens med gäster, säger Sebastian Källström.

Vakterna förlorar jobbet

Men sexism, rasism och homofobi handlar väl inte om att komma överens?

– Absolut. Vi står inte bakom sådant. Vi är inte glada över detta.

Vad får detta för konsekvens­er för vakterna? – De tappar sitt arbete. Så de här vakterna kommer inte att få jobba på någon av de andra krogar som anlitar er?

– Troligtvis inte.

 ?? FOTO: JOHANNA LUNDBERG ?? PROBLEM. Jakob Grandin är chef för Trädgården, klubben som länge har haft problem med sina vakter. Efter förra helgen blev kritiken massiv och vaktbolage­t sparkades.
FOTO: JOHANNA LUNDBERG PROBLEM. Jakob Grandin är chef för Trädgården, klubben som länge har haft problem med sina vakter. Efter förra helgen blev kritiken massiv och vaktbolage­t sparkades.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden