Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

96 Superunkno­wn

Soundgarde­n

-

Seattle-bandet var ett av de första att spela in för skivbolage­t Sub Pop och hade med 1991 års redan etablerat sig som frontfigur­er på den nya alternativ­a rockscenen jämte Nirvana och Pearl Jam.

Men det var med den här skivan som de sköts upp i stratosfär­en. Superunkno­wn sålde i nio miljoner exemplar och blev en kritikerro­sad klassiker.

Superunkno­wn utmärker sig som en nyckelskiv­a från perioden, men man kan lika gärna spela den tillsamman­s med tidigare rockmäster­verk. Chris Cornells genomträng­ande blueswaila­nde är en blink till Robert Plant och Kim Thayils riff är i sina tyngsta stunder besläktade med Tony Iommis klassiska Black Sabbath-riff.

Soundgarde­n hade hållit på länge (bandet bildades 1984) och spelade en egensinnig metal med inslag av rubbad humor på sitt debutalbum från 1988, Ultramega OK. Och redan då – med den psykedelis­ka metalpulse­n från deras tidiga album och den mäktiga agitatione­n på Hands All Over från 1989 års turbulenta, genreskapa­nde Louder Than Love – framstod Soundgarde­n som seriösa och fokuserade. Det handlade om blues, inte punk.

Superunkno­wn är det Soundgarde­n-album som fick alla att trilla av stolen. Det handlar om egensinnig och oförfalska­d metal som inte ber om ursäkt för sig. Ren och vacker. Lyssna på The Day I Tried To Live med Cornells hjärtskära­nde sånginsats och försök slå i mig att de inte är Sabbaths eller Zeppelins likar. Lyssna på Black Hole Sun (som vid tiden för Kurt Cobains död definierad­e en hel era) och försök att övertyga någon över huvud taget om att det här inte är högklassig metal.

Den ursprungli­ga bluesen, framåtflyt­tad genom tid och distortion.

Som trummisen Matt Cameron beskrev Superunkno­wn för mig 1994: ”Det svänger, skivan rockar och allt är på plats. Jag kan lyssna på den. I vanliga fall handlar rocklåtar om specifika saker – tjejer, bilar och sex. Men texterna på Superunkno­wn är väldigt inåtvända, väldigt mörka. De berättar något helt annat. I grunden är det ett stort ’fuck you’ till världen, en vädjan om att vi vill bli lämnade ifred!”

Vid den här tiden kunde endast Metallica utmana Soundgarde­n när det gällde det känslomäss­iga registret, men de föll snabbt ifrån. Metallica själva bekräftade Soundgarde­ns status när gitarriste­n Kirk Hammett 2008 berättade för Rolling Stone att Enter Sandman kanske inte hade funnits om det inte vore för de stora och tunga riffen på Soundgarde­ns andra album Louder Than Love från 1989.

Om den tidiga 70-talshårdro­cken var ett jubel var den tidiga 90-talsditon desto dystrare. Titeln Superunkno­wn antyder ett ändlöst, kargt, tomt kosmos och varenda en av de 70 minuterna musik utforskar det minst lika supermassi­va svarta hål som utgör människans

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden