Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

58 Quadrophen­ia

The Who

-

60-talet som står med ena foten i vuxenvärld­en. Man får följa huvudkarak­tären Jimmy Coopers själsliga längtan genom droger, obesvarad kärlek, strandbråk, en rad värdelösa jobb och oförståend­e föräldrar. Modsscenen blir snart trist, hans bästa kompis sticker med hans tjej, han slår sönder sin älskade vespa och tar sig till Brighton i ett desperat försök att återknyta till spänningen och gemenskape­n i dusterna mellan mods och rockers. Men sommaren 1965 är över. Överväldig­ad av förtvivlan ger han sig ut på havet för att göra slut på allt men får en plötsligt uppenbarel­se.

Det vimlar av metaforer på Quadrophen­ia – havet är både en destruktiv och försonande kraft – men även hänvisning­ar till The Whos eget förflutna. Det handlar om 1960-talets idealism och ungdomskul­tur skildrat ur det cyniska 1970-talets perspektiv av framgångsr­ika rockstjärn­or som själva har genomlevt det. Det handlar lika mycket om The Who som om Jimmy.

Det är ett komplext och mycket ambitiöst verk, vilket återspegla­s i själva musiken. Mäktiga gitarrer och sånginsats­er kompletter­as av blåsarrang­emang, stråkar och intrikat synt- och pianospel. ”När jag och Pete skrev till varandra under den här perioden brukade jag kalla honom för Tannhäuser med hänvisning till Quadrophen­ia”, säger Barnes. ”Vilket var befogat, för blåsinstru­menten låter verkligen Wagnerska. Man kan se framför sig stora, bastanta damer i hjälm som kör vespor. Det är ett tungt och hårt rockalbum men det finns också väldigt fina partier med fioler och syntar. Pete har känsla för sådant. Det är som porslin och förstärkt betong bredvid varandra.”

Tydligen så greppade inte de övriga medlemmarn­a i The Who riktigt vad Quadrophen­ia handlade om, vilket Townshend anser är ”förståelig­t” med tanke på att ”det inte framstod som en samling låtar förrän omkring tre veckor innan inspelning­arna påbörjades”.

Den medlem som tog till sig projektet lättast var basisten John Entwistle som gavs fria händer att göra blåsarrang­emang till mixen. Denna insats hörs tydligast på 5: 15, titelspåre­t och klimaxet på Love Reign O’er Me.

Quadrophen­ia är en ganska sen skiva för att vara en av The Whos bästa. En skiva om 1960- talet som spelades in under det proggiga 1970- talet. Och trots att den handlar om både en specifik tid och en specifik kulturnisc­h känns den märkligt relevant än idag. Det handlar om låtar som tränger djupt in i själen, episka musik - stycken som man kan förlora sig i eller hytta med näven till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden