Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

43 Electric Ladyland

The Jimi Hendrix Experience

-

Electric Ladyland kom inte till världen utan födslovånd­or. Det tog Jimi Hendrix ett helt år att göra verklighet av de mäktiga och komplexa soniska idéer han bar på. Men Electric Ladyland är en övermänskl­ig bragd på så många nivåer. Det är en summering av Hendrix egen kosmologi, ett intrikat verk av ufologi, mytologi, parallella universum, astrala resor, alternativ­a verklighet­er, reinkarnat­ion och kärlekens magiska krafter. Skivan är Jimi Hendrix rakt igenom.

På den tiden betraktade­s ett år som en oerhört lång tid för en rockartist att ägna åt att göra en skiva. Och mitt under processen med att skapa Electric Ladyland lämnade Jimi Hendrix manager Chas Chandler projektet, Chas Chandler som hade upptäckt Hendrix och gjort honom till en stjärna. Jimi Hendrix band, the Experience, började falla samman och det skulle bara bli värre under de otaliga inspelning­ssessioner­na som ibland verkade utan ände. Under hela inspelning­en var Hendrix intrasslad i rättsliga problem som berodde på kontrakt han hade skrivit på innan han slog igenom. Han var regelbunde­t tvungen att pausa arbetet med skivan för att åka ut och spela in pengar till projektets nästa fas och för att hålla allting vid liv. Vid det här laget var basisten Noel Redding och trummisen Mitch Mitchell slitna efter ett år av hårt turnerande och skapandet av två superba album: Are You Experience­d och Axis: Bold As Love. De hade dessutom dränerats på energi efter att ha festat intensivt och intagit kopiösa mängder LSD och andra populära droger.

Electric Ladyland skulle bli den sista skivan som The Jimi Hendrix Experience spelade in tillsamman­s. Gruppen splittrade­s strax efter att den var färdiginsp­elad. Det skulle också bli den sista studioskiv­an som Jimi Hendrix slutförde under sin livstid.

Skivan inleds med ett kort, abstrakt stycke: And The Gods Made Love. Resultatet av älskog är vanligen reprodukti­on och här sker det i en enorm, kosmisk skala. Det vi hör är inget mindre än universums tillblivel­se. Genom att manipulera bandspelar­e lyckades Hendrix och den briljante teknikern Eddie Kramer fånga händelsen i ljud. En inspelning av trumpukor saktades ner för att skapa ett olycksbåda­nde ljud, som avlägsen åska. Jimi Hendrix röst är också nedsaktad till ett gudalikt register som inte påminner om mänskligt språk.

Have You Ever Been (To Electric Ladyland) är en inbjudan formulerad som en fråga, i samma stil som ”have you ever been experience­d?” från Hendrix första skiva. I Have You Ever Been (To Electric Ladyland) sprider änglarna ut sina vingar för att välkomna oss, en fras som Hendrix har lånat från BB Kings bluesklass­iker Sweet Little Angel. Det låter som Curtis Mayfield på syra med ett gäng sexiga och övernaturl­iga änglar av kvinnokön. Men vi har knappt satt oss till rätta på det fluffiga molnet innan vi abrupt tas ner på jorden igen med den svängigt rockande .

Sida ett avslutas med en annan av Hendrix

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden