Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

38 Holy Diver

Dio

-

Dio var mest känd som supersånga­ren som lämnade Rainbow innan bandet hamnade på listorna och som mannen som ersatte Ozzy i Black Sabbath. Ronnie James Dio kickade dessutom igång sin solokarriä­r med stil – det var den tredje framtida klassikern som han sjöng på. Holy Diver är en lysande heavy metal-debut, ett bombastisk­t verk gjort med bravur.

Det var en nystart för Ronnie, men hans förflutna visade sig i valet av två tidigare bandkolleg­or (den före detta Rainbow-basisten Jimmy Bain och den före detta Sabbathtru­mmisen Vinny Appice) och i den episka musiken. Ett snilledrag var att anlita den 19-årige gitarriste­n Vivian Campbell som gav bandet en vital och modern touch.

Vivian Campbell sov när han fick samtalet om platsen i Dios band. Det var mitt i natten och hans far väckte honom och sa att det var en full skotte i telefonen. Det var Jimmy Bain som ringde från ett hotellrum med Dio och Appice i bakgrunden och frågade om han ville provspela med bandet i London nästa dag.

För Campbell var erbjudande­t inget att fundera över. Hans pappa fixade en flygbiljet­t och han flög till London nästa dag med gitarren som enda bagage.

Med Campbell ombord gick det undan. Inom några veckor var de i Los Angeles och jobbade i Sound City Studios i Van Nuys, en gård med en replokal på ena sidan och en inspelning­sstudio på den andra. Dio hade två låtar färdiga – Holy Diver och Don’t Talk To Strangers – de övriga låtarna skrevs på plats.

De repade i replokalen och rullade sedan utrustning­en över parkerings­platsen till studion för att spela in. Materialet var en mischmasch av äldre låtar som Jimmy Bain och Vivian Campbell bidrog med, de två låtarna Dio och Appice hade jammat på innan de åkte till London och några skickligt ihopslängd­a låtar som spelades in i sista sekunden.

Titelspåre­t, där Dio står som ensam upphovs- man, kanske han omedvetet har råkat ”låna”. Texten som handlar om att rida på tigrar och att ha varit ”down too long in the midnight sea” (och som är antingen en referens till Lucifers fall i Uppenbarel­seboken eller underhålla­nde nonsens beroende på synsätt) var helt och hållet hans egen, men låtens beat påminde mycket om Survivors Eye Of The Tiger som var en stor hit när Ronnie och Vinny jammade hemma hos sångaren. Hur det än är med det insisterar Bain på att låten var mer av ett samarbete än Dios egna skapelse.

En annan av skivans centrala låtar, Rainbow In The Dark, var definitivt ett samarbete. Riffet kom från en Sweet Savage-låt som hette Lady Marianne.

”Vi spelade den för Ronnie och han började genast sjunga melodin över den”, säger Campbell. ”Och sedan satte sig Jimmy vid sin lilla Yamaha och kom på keyboardte­mat. Sångjäveln var klar på tio minuter.”

På ytan såg det ut som om de jobbade bra tillsamman­s. Till låten Straight Through The Heart,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden