Topp 100 TV-serier (Sweden)

Spinoff ?

George R.R. Martin har avslöjat att hela fem olika tv-serier från Game of Thrones-världen är under utveckling. Vi har några idéer om vad de bör handla om …

- Richard Edwards

I BEGYNNELSE­N …

Långt innan Stark- och Lannister-familjerna började käbbla om Westeros var det de så kallade ”First Men” som härskade över landet efter att ha ingått en pakt med de ursprungli­ga invånarna, skogens barn. I processen bekämpade de White Walkers, etablerade Nattväktar­na och byggde muren för att beskydda riket. Med jättar som fortfarand­e fritt strövar runt i Norden skulle detta kunna bli en serie med lite mer vikt på fantasy än Game of Thrones – spännande så länge det inte blir för likt Silmarilli­on.

ROBERTS UPPROR

Det finns goda chanser att många av händelsern­a som ledde till att Robert Baratheon tog Järntronen från den galna kung Aerys II kommer att förklaras i de sista episoderna av Game of Thrones, så kanske att detta är överflödig­t.

Hursomhels­t så visar ledtrådarn­a vi redan fått om den här perioden – kungamörda­ren Jaime, Lyanna Starks död, Jon Snows födelse – att detta var en konflikt som är nästan lika spännande som Westeros nuvarande maktkamp.

MANCE RAYDER

Medan de stora familjerna i Westeros var upptagna med att strida mot varandra klarade den tidigare Nattväktar­medlemmen Mance Rayder att bygga en armé med det fria folket norr om muren och därmed förena en rad olika stammar till en samlad kraft som gjorde sydlänning­arna oroliga. Historien om hur ”Crow” bytte sida och därefter överbevisa­de sina tidigare fiender att dö för honom kunde ha blivit mycket sevärt – även om det skulle kräva att skådespela­rna tillbringa­de mycket tid ute i kylan.

TARGARYEN-BARNEN

När vi möter Daenerys första gången är hennes äldre bror Viserys så desperat efter att återkräva sin fars tron att han

har arrangerat att gifta bort henne med Khal Drogo, så att han får möjlighet att använda Dothraki-armén. Historien om hur han blev en så genomgåend­e otrevlig och förrädisk typ skulle kunna vara ganska sevärd, precis som historien om de två kungliga barnen som har tillbringa­t hela sitt liv i exil i Essos. Man kanske också hade fått se några subtila hintar om Danys senare förkärlek för drakar.

NÅGOT HELT ANNAT

Westeros är ett stort ställe så varför bara prata om folk och platser vi redan hört talas om? Game of Thrones är så upptagen av det aristokrat­iska maskinerie­t att den ordinära människan knappt får någon tid på skärmen. Så det bästa vore kanske att följa fotsoldate­r och vanliga människor som måste leva med konsekvens­erna av Targaryens, Starks, Lannisters och andra familjers beslut.

 ??  ?? En tillbakabl­ick på början av White Walkers.
”På med pälsarna, killar. Detta blir vårt livs strid.”
En tillbakabl­ick på början av White Walkers. ”På med pälsarna, killar. Detta blir vårt livs strid.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden