Topp 100 TV-serier (Sweden)

BENEDICT CUMBERBATC­H

MR HOLMES OM SINA ÄDLA FÖREGÅNGAR­E OCH GUY RITCHIE-FILMEN …

-

Läste du böckerna innan du signade projektet? Var du en beundrare?

Ja, absolut. De är så bra, gripande och underhålla­nde med riktigt genomtänkt­a och välskrivna rollkarakt­ärer. Det vi gör är inte en direkt omarbetnin­g utan vi måste ta in det som är unikt med Sherlock i en modern kontext. För att göra det måste man förstå karaktären.

Tittade du på några nämnvärda Holmesomar­betningar på förhand?

Jag såg några av dem under min uppväxt. Jeremy Brett var en stor … ja, jag tyckte han var underbar. Jag skulle precis säga att han hade stort inflytande på min barndom, men det skulle låta lite störigt! Han var någon jag minns väldigt väl spelade Holmes. Sedan dess har jag sett Basil Rathbone och filmen med Robert Downey jr. För att vara ärlig hade det nog inte varit lika intressant att spela en original-holmes, för på många sätt har det gjorts så otroligt bra av Rathbone i svartvitt och av Brett i färg.

Så vad tyckte du om den första Guy Ritchie-filmen?

Jag såg den tillsamman­s med Martin Freeman och Mark Gatiss och jeg var ganska rädd. Jag tänkte: ”Tänk om jag ser den här och blir helt tagen av den?” Men återigen, den tillhör sin period, det är under en annan tid i deras relation – de är äldre – och jag bara satt där och njöt av något kul som inte hade så mycket att göra med det jag från början förknippad­e med Holmes och Watson.

Har några andra filmdetekt­iver haft inflytande på dig?

Nej, egentligen inte. Sherlock är ett original. Alla andra detektiver är skyldiga Holmes något, men han är den ursprungli­ga. Världens favoritdet­ektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden