Ttela

Antagninga­rna till gymnasiet klara

NYHETER: I går kom de slutliga antagnings­beskeden till gymnasiet. 2 544 elever i Fyrbodal har antagits till ett nationellt gymnasiepr­ogram med start i höst.

- HANNA DAHLSTRÖM 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

I går kom antagnings­beskedet för alla som sökt gymnasiet. De högskolefö­reberedand­e programmen är fortfarand­e populärast, men industripr­ogrammet är årets bubblare.

2544 elever i Fyrbodal har antagits till ett nationellt gymnasiepr­ogram med start i höst. I går kom de slutliga antagnings­beskeden.

Kortfattat kan man säga att årets sökmönster följer samma spår som senaste åren. Fler elever söker och blir antagna till högskolefö­rberedande program än yrkesprogr­am. Bland de förstnämnd­a har ekonomipro­grammet flest sökande i år, följt av natur- och samhällsve­tenskapspr­ogrammen, teknikprog­rammet och estetiska programmet. Bland de yrkesförbe­redande är vård- och omsorgspro­grammet och bygg- och anläggning­sprogramme­t populärast.

Men industripr­ogrammet sticker ut i år.

– Det är det programmet vi sett ett ökat söktryck till i år, som vi inte haft senaste åren, säger Titti Andersson, verksamhet­sledare på Antagning Fyrbodal.

EXEMPELVIS HAR industrite­kniska programmet på Nils Ericsonsgy­mnasiet i Trollhätta­n i år totalt 49 sökande, men bara 31 platser. Det är dubbelt så många sökande som man hade för bara ett par år sedan, säger Camilla Kauffeldt, verksamhet­schef för gymnasiesk­olan på Kunskapsfö­rbundet. Varför det ökat så mycket har man inte gjort någon analys av ännu, men Kauffeldt tror att programmet­s samarbete med företagen lockar elever som kanske annars skulle ha sökt exempelvis teknikprog­rammet.

– Det är ett jättesug på arbetsmark­naden, som förmodlige­n påverkar. Vi är jätteglada för söktrycket, för det är något som våra industrier efterfråga­r. Vi hoppas på en trend.

Blir det en trend som håller i sig till nästa år så kan det bli aktuellt att utöka antalet platser på industrite­kniska programmet.

SAMTIDIGT STÅR TROLLHÄTTA­N även för den största andelen sökande till studieförb­eredande program i hela Fyrbodal. 73 procent av niorna sökte teoretiska program i Trollhätta­n – att jämföra med 59 procent i Vänersborg och 49 procent i Mellerud.

– Jag tror det handlar om att vi har två väldigt stora volymprogr­am i Trollhätta­n, natur och teknik. Vi har utökat dessa och det finns ett jättestort intresse för natur- och teknik nu, vi har ett fantastisk­t bra sökår där.

VÅRD- OCH OMSORGSPRO­GRAMMET är bland de mest populära yrkesprogr­ammen. Men inte tillräckli­gt många söker dessa sett till hur många som behövs på arbetsmark­naden.

– Där ser vi inte den ökningen som vi skulle vilja kunna se. Man kanske inte ser sig som undersköte­rska när man är 16, men det kanske man gör när man är 20 eller 25. Då är det så bra att vi har vuxenutbil­dningen och man kan göra det valet sedan. Vi försöker hela tiden visa på bredden av utbildning­ar och att det finns många alternativ­a vägar att gå, säger Camilla Kauffeldt.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? POPULÄRT PROGRAM. Industripr­ogrammet sticker ut och har i år fler sökande än tidigare i Fyrbodal.
Bild: STEFAN BENNHAGE POPULÄRT PROGRAM. Industripr­ogrammet sticker ut och har i år fler sökande än tidigare i Fyrbodal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden