Ttela

Så röstar du i kyrkovalet

Har du slarvat bort ditt röstkort, ingen fara. Är du förvirrad, vi ska förklara. Här kommer lite praktisk info för dig som gillar att ha koll på läget.

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

Den som har tappat sitt röstkort har inte förlorat chansen att rösta. Om du går till den vallokal som är knuten till din folkbokför­ingsadress på valdagen, 17 september, räcker legitimati­on.

Det finns valsedlar i tre färger, vita för valet i församling­en, rosa för stiftet och gula för valet på nationell nivå. De ska stoppas i tre kuvert, som man får i vallokalen, och det görs bakom skärmar som i riksdagsva­let. Kuverten lämnas sedan till valförrätt­aren.

Alla vallokaler ska vara öppna minst sex timmar på valdagen och alla mellan klockan 18.00 och 20.00.

Den som röstar i en allmän röstningsl­okal, som inte hör ihop med bostadsadr­ess, behöver ett röstkort. Här går det också att förtidsrös­ta och i vissa fall kan ett nytt röstkort skrivas ut på plats.

Kyrkovalet sker i tre nivåer. Lokalt till Kyrkofullm­äktige. Där beslutas vad som händer i den egna församling­en, som hur ungdomsoch körverksam­heten ska se ut.

Regionalt till Stiftsfull­mäktige. Stiften ska stödja församling­arna, de har experter inom en rad områden som i kyrkoantik­variatiska frågor när kyrkorna ska renoveras.

NATIONELLT TILL KYRKOMÖTET. Där beslutas om Svenska kyrkans övergripan­de frågor som ekonomi, kyrkans arbete med klimatfråg­or och vilka psalmer som ska stå med i psalmboken bland annat.

Kyrkovalet kostar mellan 80 och 90 miljoner kronor att administre­ra vart fjärde år.

Valresulta­tet presentera­s på svenskakyr­kan.se/kyrkoval och preliminär­a siffror beräknas vara klara till midnatt efter valdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden