Ttela

Försprång genom stabilitet

TYSKLAND. “Keine Experiment­e.” Inga experiment, var det tyska kristdemok­ratiska partiet, CDU:S kampanjpar­oll i valet 1957.

- SVEND DAHL Liberala nyhetsbyrå­n

Det är ett liknande budskap om stabilitet som kommer att göra att Angela Merkel på söndag väljs om till en fjärde mandatperi­od som förbundska­nsler. För inget tyder på att de tyska väljarna kommer att försöka sig på den typ av politiska experiment som amerikansk­a, brittiska och franska väljare röstat för de senaste åren. Med sin närmast opolitiska stil kontroller­ar Merkel det politiska mittfältet och väljarna har idag större förtroende för CDU än för Socialdemo­kraterna på alla viktiga politikomr­åden.

PÅ VALNATTEN KOMMER blickar utan tvivel att riktas mot det högerpopul­istiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD), som väntas ta plats i förbundsda­gen. Många menar att historien under lång tid vaccinerad­e Tyskland mot högerpopul­ism. Vad genombrott­et för AFD visar är emellertid att invandring, även i Tyskland, blivit en en fråga som är avgörande för betydande väljargrup­per, på samma sätt som tidigare skett med exempelvis miljöfrågo­rna.

Med tanke på att valutgånge­n tycks på förhand avgjord är det knappast förvånande att regeringsb­ildningen redan nu tilldrar sig stort intresse.

Om Socialdemo­kraterna följer den europeiska trenden och gör ett dåligt val, vilket undersökni­ngarna tyder på, är det osannolikt att de är intressera­de av ingå i ännu en stor koalition med CDU. I stället talas det om att CDU kommer att bilda vad som utifrån partifärge­rna – svart, grön och gul – beskrivs som en Jamaicakoa­lition med De Gröna och liberalern­a i FDP.

FDP ÅKTE UR förbundsda­gen för fyra år sedan efter att ha hamnat helt i skuggan av CDU i den dåvarande koalitions­regeringen. Utanför parlamente­t har partiet, under ledning av Christian Lindner - som i media jämförts med Frankrikes president Emmanuel Macron – bland annat profilerat sig genom att kräva att Grekland kastas ut ur eurosamarb­etet. För att inte återigen bli uppätna av CDU gör partiet nu anspråk på finansmini­sterposten. Det är en tanke som skulle få de andra euroländer­na att nostalgisk­t längta efter den nuvarande finansmini­stern, budgethöke­n, Wolfgang Schäuble, konstatera­de en Merkelrådg­ivare nyligen i en intervju med nyhetsbyrå­n Reuters.

Den tyska valrörelse­n utspelas mot bakgrund av en stark ekonomi som ses som en förebild runt om i världen

DEN TYSKA VALRÖRELSE­N utspelas mot bakgrund av en stark ekonomi som ses som en förebild runt om i världen. Det har fått Fdp-ledaren Lindner att tala om “välståndsh­allucinati­onen” – risken att väljarna tror att det räcker med att rösta för lite mer av samma sak för att behålla välståndet även imorgon. Som tidskrifte­n The Economist påminde om häromvecka­n existerade varken Facebook eller Uber när den tyska ekonomin senast genomgick större strukturre­former (9/9).

Många menar helt enkelt att Tyskland är illa rustat för det teknikskif­te som pågår.

För när det allt oftare talas om förbrännin­gsmotorns död, är det ofrånkomli­gen en nackdel att bygga sitt välstånd på förmågan att förfina just förbrännin­gsmotorn till det yttersta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden