Ttela

Genombrott för svensk quinoa

- TT

I år står svenskodla­d quinoa inför sitt genombrott. Per Modig i Skåne har skördat klart och han är mer än nöjd med resultatet. – Det har varit ett jätteintre­sse, det märks att många tycker att detta är spännande.

Han gillar att prova nya saker och var tidigt ute med både linser och bönsorter som tidigare inte odlats i Sverige. Det har han fått många positiva reaktioner på, men svensk quinoa väcker ännu mer uppmärksam­het.

– Det är ett populärt livsmedel. Det har många positiva egenskaper och så är det lite hippt och inne, konstatera­r han.

För den danska forskaren Svenerik Jacobsen, som ägnat två decennier åt att anpassa den latinameri­kanska grödan till ett nordiskt klimat, är quinoan mycket mer än en trendig veggoprodu­kt.

– Vi har inte råd att äta så mycket kött som vi gör av hänsyn till klimatet och att vi ska kunna producera tillräckli­gt med mat till hela jordens befolkning. Vi måste få ner köttkonsum­tionen och hitta spännande alternativ från växtvärlde­n, säger han.

DET SPECIELLA MED quinoa är att den innehåller alla de aminosyror som människan behöver. Därför är den ovanligt väl lämpad som alternativ till kött och FN:S jordbrukso­ch livsmedels­organ FAO lyfter gärna fram grödans potential.

Quinoa odlas traditione­llt på hög höjd i Anderna i Latinameri­ka, men växten är väldigt anpassning­sbar. När Sven-erik Jacobsen inledde sina försök var det största problemet att få fram en sort som mognar tidigare.

– I början skördade jag framåt jul, men då blev kvaliteten mycket sämre.

De fröer han nu säljer vidare till odlare i Norden ger plantor som blir klara för skörd i september. Efter några år av småskaliga försök har lite mer än en handfull odlare i år fått ihop en rekordstor skörd av svensk quinoa.

PER MODIG, SOM bedriver lantbruk tillsamman­s med sin bror utanför Kristianst­ad, jämför med rapsodling:

– Det är ungefär samma tekniska utmaningar. Den mognar betydligt senare, men ändå i rimlig tid.

Däremot är det mer efterarbet­e innan quinoan kan säljas vidare. Skörden måste sållas flera gånger och sedan behöver fröerna gnuggas och sorteras efter storlek. Till den processen har han och brodern behövt investera i flera nya maskiner. Därför tror han inte att quinoa är något för hobbyodlar­e att ge sig på.

– Småfröiga grödor är ingen höjdare för hobbyodlar­e. Man måste tröska dem och man måste rensa maskinellt för att få det rent. Det är svårt att göra i liten skala, säger han.

ÅRETS SKÖRD FRÅN gården utanför Kristianst­ad går vidare till ett företag som i sin tur säljer den till storköksgr­ossister. Men Per Modig och hans bror hoppas också kunna sälja till privatpers­oner.

– Det är ett stort steg att komma ut på butikshyll­an, för då måste man ha en stor volym för att kunna finnas på hyllan en lång tid. Så butikshyll­a är tveksamt, men kanske i webbshop redan i år.

CECILIA KLINTÖ

 ??  ?? SKÖRDAD. Efter quinoaskör­den väntar ett omfattande efterarbet­e. Den ska sållas, gnuggas och sorteras efter storlek.
SKÖRDAD. Efter quinoaskör­den väntar ett omfattande efterarbet­e. Den ska sållas, gnuggas och sorteras efter storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden