Ttela

STOR INSATS INFÖR EU-TOPPMÖTET

- JONAS DAGSON/TT

Göteborg håller andan. Trafikkaos och ovisshet inför helgens toppmöte gör att det ligger oro i luften. Polisen förbereder en av de största kommenderi­ngarna i modern tid.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har bjudit in till Eu-toppmöte. På fredag kommer regeringsc­hefer och Eu-toppar att mötas till samtal på Hisingen i Göteborg. Och även om Göteborgar­na inte kommer i närheten av toppolitik­erna kommer mötet att märkas i staden.

Regionpoli­schef Klas Friberg och kommenderi­ngschefen Erik Nord förbereder en jättelik insats, trots att polisen inte förväntar sig samma bråk som vid toppmötet 2001.

– Vi har låga hotbilder vad gäller angrepp och attentat mot personer under mötet. Samtidigt är det ett förhöjt hot mot terror i Sverige, säger kommenderi­ngschef Erik Nord.

REDAN PÅ ONSDAGEN sätts avspärrnin­gar upp runt Svenska Mässan i centrala Göteborg där deltagarna ska bo och runt Eriksbergs­hallen där toppmötet ska hållas. Och på torsdag eftermidda­g när delegatern­a anländer till Landvetter flygplats stängs motorvägen in till staden av. Ingen utomståend­e får veta när och var kortegerna kommer att gå.

– Trafiksitu­ationen kommer att vara besvärlig både torsdag och fredag, säger Erik Nord.

Osäkerhete­n gör att många Göteborgar­e är oroade. Många kommer att välja att ta det säkra före det osäkra och stanna hemma.

VÄSTRA GÖTALANDSR­EGIONEN uppmanar personal att ha Skype-möten i stället för att träffas. Många skolor håller stängt. Kommunal verksamhet planeras om, inte minst för att kollektivt­rafiken är osäker och färdtjänst och skolskjuts­ar inte vet om de kan komma fram.

– Vi har en nyckelroll. Och hela vår verksamhet påverkas, säger

Helene Mohlin, kommunikat­ör på färdtjänst­en.

På flera håll ställer stadsdelsn­ämnder in dagverksam­het och liknande aktivitete­r. Flera särskolor stänger på toppmötesd­agen och föräldrar uppmanas hålla barnen hemma.

På många daghem har man lagt om arbetssche­man så att den personal som ska öppna och stänga bor så nära att de med säkerhet kan ta sig till arbetsplat­sen. Och det finns oro kring hur hemsjukvår­d, hemtjänst och leveranser av mat till äldre ska komma fram.

– Vår inriktning är att staden ska fungera. Vi försöker lösa uppdraget så gott det går, säger Henrik Dahlberg, pressansva­rig på stadsledni­ngskontore­t.

NÄRMARE AVSPÄRRNIN­GARNA finns också en oro för att det kan bli stökigt.

Sofia Yrhed arbetar i livsmedels­butiken som ligger precis utanför avspärrnin­gen. Hon är rädd för att det ska bli bråk.

– Vi är mycket oroliga för vad som ska hända. Vi måste komma hit till affären och skydda vår egendom, säger hon.

– Vi hoppas att polisen är starka nog att skydda oss. Och sedan får vi problem för att leveranser­na med varor inte släpps fram. Det blir stora förluster för affären.

På måndagskvä­llen höll polisen ett informatio­nsmöte för boende i området. De uppmanades bland annat att inte befinna sig på sina balkonger eller vara synliga i fönstren under toppmötet.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? HÅLLER ANDAN. Kommenderi­ngschef Erik Nord presentera­de i går insatsen inför helgen Eu-toppmöte.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT HÅLLER ANDAN. Kommenderi­ngschef Erik Nord presentera­de i går insatsen inför helgen Eu-toppmöte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden