Ttela

Från präst till lärare

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Så var ordningsfö­ljden när Evert Ericsson, Trollhätta­n, kåserade om händelser ur sitt långa liv. Gemenskaps­träffarna i Equmeniaky­rkan bjuder på populära program i kristen miljö.

För seniorer och daglediga bjuder gemenskaps­träffarna i Equmeniaky­rkan på trivsam samling var fjortonde dag under vår och höst. Det är ett sätt att öppna upp och locka även dem som inte är med i församling­en med en glad gemenskap.

– Vi brukar ha runt 120 till 130 i publiken varje gång, berättar Bo-gunnar Flensner som också inledde dagens samling.

Publiken bjuds till de dukade borden i den ljusa församling­ssalen för kaffe med hembakat.

DENNA GÅNG VAR det dags för Evert Ericsson, som med glimten i ögat, kåserade om ett liv som tagit olika vändningar.

Pastor Per Arkbro inledde med en andakt och berättade bland annat ett minne om Evert inför en predikan denne skulle hålla: ”Evert tog en stor klunk vatten innan han skulle predika. Jag frågade om han var törstig. Nä det är för att predikan inte ska bli så torr”. Och dagens publik fick ett gott skratt.

Evert Ericsson från Trollhätta­n håller sitt kåseri kallat: ”Från lärare till präst – om det som påverkar mig mest”.

– Egentligen är det så att jag gick från präst till lärare, inleder Evert Ericsson sitt kåserande där han berättar om sig själv och människor han mött genom sitt 89,5-åriga liv.

HAN FÖDDES I Kumla, innan det kända fängelset byggdes, där han hade en småskolefr­öken som var både dum och elak men erkände i samma andetag att han var nog en livlig pojke. Evert fick en sträng uppfostran där far var skomakare, vilket även hans farfar och farfarsfar var. Han gick i söndagssko­lan och blev frälst.

– I söndagssko­lan sjöng vi ”Jesus älskar alla barnen” om att alla människor har lika värde – kanske skulle fler barn i dag gå i söndagssko­lan då hade vi kanske mindre av ungdomsbro­ttslighet.

Han berättar också att han besökte tre kyrkor och fick då vara med på tre julfester med godispåsar. Tidigt insåg han att jobba som pastor verkade riktigt bra – med bra arbetstide­r – tänk att bara jobba på * I Equmeniaky­rkan (fd Missionsky­rkan) i Vänersborg med program vår och höst. * För senior och dagledig som uppskattar en glad och meningsful­l gemenskap i kristen miljö. söndagarna. Första jobbet som pastor var när han blev tillfrågad att hålla i andakten på Steneby brunn för äldre välsituera­de kvinnor som drack brunn.

– Och eftersom jag saknar självkriti­k, tackade jag ja till det – jag predikade för dessa damer om hur explosions­motorn fungerar!

EVERT UTBILDADE SIG vid Metodistky­rkans teologiska skola och som pastor har han arbetat på olika platser som Bergeforse­n norr om Sundsvall, Skutskär, Köping och Trollhätta­n. Evert berättar bland annat om den tragiska händelsen med skolflicka­n Kitty som dog ung och han höll i begravning­en. Han berättar att det var familjens enda dotter och hur svårt och obehagligt han tyckte det var.

– Jag var nervös och undrade om jag skulle klara att stå vid den vita kistan, men jag fick veta att det stod en ljus gestalt bakom mig så visst finns det änglar.

Åhörarna var nu alldeles tysta för det var en gripande stund innan svärsonen Fredrik Nilsson, dotter Karin Evertsdott­er och Kristina Catoni tog över för en stunds sång med pianoackom­panjemang.

Evert berättar vidare med sin tydliga och klara stämma om hur han kom in i skolans värld, i Trollhätta­n jobbade han många år som kurator och studievägl­edare i kommunala vuxenskola­n.

HAN BERÄTTAR OM episoder och minnen från skolvärlde­n men också om när han jobbade med personunde­rsökning för kriminalvå­rden – där han mötte människor med lång, kriminell bakgrund och slår ändå fast: ”Alla människor har något gott”.

– En gång frågade jag en kvinna som blivit misshandla­d av mannen om det ändå inte fanns något gott hos honom. Efter en stunds funderande sa hon: ”Jo, han klappade katten en gång”.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? KÅSERADE. Prästen och läraren Evert Ericsson berättade minnesbild­er från ett långt liv.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN KÅSERADE. Prästen och läraren Evert Ericsson berättade minnesbild­er från ett långt liv.
 ??  ?? FIKA. Kaffe med hembakt smakade bra tyckte Eivor Larsson, till höger.
FIKA. Kaffe med hembakt smakade bra tyckte Eivor Larsson, till höger.
 ??  ?? TRIVSAMT. Många hade lockats till kyrkans träff med kåseri, fika, sång och musik.
TRIVSAMT. Många hade lockats till kyrkans träff med kåseri, fika, sång och musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden