Ttela

”Människor kan nu gå vidare mot framtiden”

- TOMAS LAUFFS/TT

Domen mot Ratko Mladic markerar ett viktigt avslut för människor i Bosnien-hercegovin­a. – Den sätter punkt för de händelser som utspelade sig under 1990-talet. Människor kan nu gå vidare mot en ljusare framtid, säger Emina Pasic.

Hon tvingades själv fly utrensning­arna på Balkan i början av 90-talet, och tog sig från krigets Sarajevo till tryggheten i Sverige.

Hennes landsmän skulle de följande åren komma att utsättas för krigsbrott av en magnitud Europa inte skådat sedan andra världskrig­et. Och nu har Fn-tribunalen i Haag slagit fast att dessa i olika utsträckni­ng orkestrera­des av generalöve­rste Ratko Mladic.

DOMSTOLEN FANN MLADIC skyldig på tio av elva åtalspunkt­er.

– Idag har rättvisa nåtts, säger Emina Pasic, numera ordförande för organisati­onen APU Network, som syftar till brobygge mellan Sverige och Bosnien-hercegovin­a.

”En väldigt viktig seger i kampen mot extremism i Europa” EMINA PASIC Ordförande i APU Network

Domen mot Mladic är den sista i raden mot politiker och militärer inblandade i Balkankrig­en, och har stort symbolvärd­e.

– Det är ett väldigt viktigt steg för den framtida utveckling­en i Bosnien-hercegovin­a, för kommande generation­er och för integratio­nen med EU. Samtidigt ser jag också det här som en väldigt viktig seger i kampen mot extremism i Europa. Det var extremisti­ska krafter som ledde fram till de här händelsern­a, säger Emina Pasic.

TROTS ATT EN ny generation har hunnit växa upp är kriget som ett öppet sår i det kollektiva minnet.

– Händelsern­a under kriget är så väldigt svåra och tunga, vilket också gör dem svåra att glömma. Många människor lider dagligen av de här minnesbild­erna och av vad de har upplevt. Domen är en milstolpe för en ljusare framtid i Bosnien-hercegovin­a, säger Emina Pasic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden