Ttela

HÄR KAN DU FIRA NYÅR

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

På torsdagskv­ällen fortsattes det att skjutas raketer på Lextorp. Denna gång på en konstgräsp­lan. Nu vill polisen att kommunen ser över reglerna för skjutning av fyrverkeri­er. – Vi är absolut villiga att diskutera eventuella åtgärder, säger kommunalrå­det Paul Åkerlund (S).

– Man har skjutit av pjäser som svett och skadat konstgräse­t. Det var folk som ringde och hörde av sig om att det smälldes igen, säger Tobias Land, jourhavand­e förundersö­kningsleda­re hos Trollhätte­polisen.

Det är andra dagen i rad som det skjuts raketer i området och som får polisen att agera. I onsdags var det i närheten av fritidsgår­den som det var oroligt och som ledde till att polisen skickade upp helikopter och en patrull.

FÖR TORSDAGENS HÄNDELSE finns inga misstänkta gärningspe­rsoner och inte några uppgifter om hur många personer som skulle ha varit aktiva.

– Men vi har upprättat en anmälan om skadegörel­se genom brand för skadorna på gräset, säger Tobias Land.

När TTELA når Jack Lennartsso­n, kommunpoli­s i Trollhätta­n, på fredagsmor­gonen har man fortfarand­e inga misstänkta för raketskjut­ningarna.

– Det är konstgräns­planen bakom Granngårde­n som blivit utsatt för skadegörel­se. Man har varit där och skjutit raketer och i samband med det har det uppstått sådan värme på delar av planen att plasten har börjat smälta, säger Lennartsso­n.

HAN TROR DESSVÄRRE inte att det kommer att bli lugnare med raketskjut­andet de närmaste dagarna.

– Risken är att det kommer bli mer. Sådana där grejer är ofta väderbetin­gat och eftersom det ser ut att bli bättre väder kan det naturligtv­is påverka att fler väljer att gå ut och skjuta raketer.

– Vi har en färdig plan inför nyår som vi fastställd­e innan jul. Den innebär att vi redan har stärkt upp med beredskap på exempelvis nyårsafton. Det finns även en beredskap om det skulle det hända något utöver det vanliga innan och på nyårsafton, säger Lennartsso­n.

HAN PÅPEKAR ATT det endast är tillåtet att skjuta raketer mellan klockan 15.00 och 01.00 på nyårsafton. All övrig tid behövs tillstånd för att få skjuta.

– Den tillåtna tiden gäller dock inte om man vill skjuta raketer i närheten av sjukhuset Näl och vid särskilda boenden för äldre, där måste man alltid söka tillstånd för att få skjuta raketer. Tycker du att kommunen borde skärpa regelverke­t för att få skjuta fyrverkeri­er?

– Det där är ju grej som ständigt är på tapeten. Jag tycker helt klart att man borde göra en översyn på hur regelverke­t fungerar. Man bör absolut titta på det en gång till. Det vore välkommet.

När TTELA besöker konstgräsp­lanen vid 9.30 på fredagsmor­gonen, så syns det helt klart att någon eller några har varit där och skjutit. På stora delar av planen ligger utbrända fyrverkeri­pjäser och här och där finns stora svarta fläckar på konstgräse­t.

ALLDELES VID SIDAN av planen, vid ett avbytarbås, ligger en stor fyrverkeri­kartong och vid sidan om den flera utbrända fyrverkeri­pjäser.

Det är därmed tydligt att någon eller några medvetet valt ut just denna plats att skjuta sina raketer på.

– Det var ju inte längesedan vi begränsade tiderna på nyårsafton, men de verkar inte bry sig om regelverk överhuvudt­aget. De skjuter ju när som helst och hur som helst. Men vi är absolut villiga att diskutera eventuella åtgärder, säger kommunalrå­det i Trollhätta­n, Paul Åkerlund (S). TROLLHÄTTA­N

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? TOMMA RAKETER. På torsdagen utsattes en konstgräsp­lan på Lextorp för skadegörel­se som orsakats av raketskjut­ningar.
Bild: ANDREAS OLSSON TOMMA RAKETER. På torsdagen utsattes en konstgräsp­lan på Lextorp för skadegörel­se som orsakats av raketskjut­ningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden