Ttela

Spänd musiktävla­n

Nu ska årets upplaga av Polstjärne­priset avgöras. Det innebär att Vänersborg sjuder av klassisk musik. – Jag kan inte dölja min entusiasm, säger tävlingsle­daren Ulrich Kaatz.

- JONAS MYRHOLM 0520-42 26 37 jonas.myrholm@ttela.se

Runt 70 unga musiker från när och fjärran befinner sig just nu i Vänersborg under Polstjärne­prisets avslutande dagar.

13 av dessa är med i den tävling vars final äger rum på lördag i Göteborgs konserthus.

– Och under de här dagarna anordnas runt 300 lektioner. För min del har jag mina bästa dagar på året nu. Allt som både vi och alla musiker förberett under lång tid koncentrer­as i ett ögonblick när allt ska hända, säger Ulrich Kaatz och fortsätter:

– Det glimrar och flimrar – ett nyårsfyrve­rkeri är inget mot det här.

När TTELA gör ett svep genom Musikens hus i Vänerparke­n under gårdagsför­middagen råder full aktivitet på alla plan.

OCH VI HINNER precis haffa juryns ordförande Stefan Forsberg, till vardags vd och konserthus­chef för Kungliga Filharmoni­kerna, innan det är dags för de tävlande spela upp en och en bakom stängda dörrar.

I potten: Åtta platser i kvällens delfinal.

– Det är fantastisk­t roligt och energifyll­t. Att ta hand om ungdomar i början av deras karriärer är något av det viktigaste uppdrag man kan ha både som musiker och institutio­nschef, säger Forsberg.

För juryns del väntade ett digert arbete denna dag. Mycket musik skulle insupas.

– Öronen är utvilade, haha. Vi lyssnar, gör egna noteringar och sen konfererar vi, avslutar Stefan Forsberg och skrider in till sina jurykolleg­er för att ta sig an dagens första musiker.

FÖRST UT ÄR violiniste­n Angelo Lundström, som flyttade från Kalix till Vänersborg med sin pappa för ett par år sedan.

– För att det är mycket musik i Vänersborg och bra möjlighete­r att utvecklas, säger Angelo när vi pratar med honom efter uppspelnin­gen.

Han hittade sitt instrument redan som treåring.

– För att jag ville härma min pappa, han spelade mycket. Sen blev jag fast.

Som 14-åring tillhör Angelo tävlingens yngsta deltagare, och han hade valt att framföra delar av Sibelius violinkons­ert och Waxmans ”Carmen Fantasie”.

– Det kändes som att det gick bra. Men just när jag kom in var det en lite konstig känsla eftersom det är helt annorlunda än att spela en konsert. Den är ju för en publik och detta blir mer som en audition.

Så småningom visade det sig att det gått riktigt bra, Angelo var en av de åtta som tog sig vidare.

NÄR VI SIKTAR pianisten Alice Power sitter hon och väntar utanför salen där juryn befinner sig. Fingrarna flyger fram i väntan på det är hennes tur, men inget ljud sprider sig febrila aktivitete­n till trots.

– Jag har ju inget instrument som jag kan bära runt på så jag får värma upp på andra sätt. Ibland kan det faktiskt vara bättre att göra det på ett bord, berättar hon efter att hon gjort sin insats inför juryn.

Alice är 17 år och har redan skaffat sig massor av musikalisk rutin. I höstas spelade hon till exempel med Kungliga filharmoni­kerna i samband med riksmötets öppnande, med riksdagen, regeringen och kungafamil­jen i publiken.

– Jättekul att vara med här i Vänersborg. Lärarna är fantastisk­a och man får vara i den här musikstämn­ingen hela tiden, alla spelar och tycker om det de gör, säger hon.

En som gör ett av många återbesök i Vänersborg sedan förra året är Alva Holm, som vann den förra upplagan av Polstjärne­priset.

Nu är hon här igen, bland annat för att spela upp inför årets jury eftersom hon och årets vinnare gör upp om att få represente­ra Sverige i Eurovision Young Musicians.

– Att jag vann har betytt jättemycke­t för mitt år. Förutom äran gjorde det att jag fick mycket konserter och eftersom jag bor i Danmark fick jag ett forum här i Sverige där folk lyssnar och följer med.

Övriga, förutom Angelo, vidare till delfinal: Kristian Chojecki (som går Musikakade­mi Vänersborg), Johanna Ander Ljung, Hedvig Bengtsson, Nicole Biegniewsk­a, Harald Edin, Tekla Nilsson och Josef Wijk.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? ENTUSIASM. Tävlingsle­daren Ulrich Kaatz och fjolårsvin­naren Alva Holm i ett musikalisk­t samtal.
ENTUSIASM. Tävlingsle­daren Ulrich Kaatz och fjolårsvin­naren Alva Holm i ett musikalisk­t samtal.
 ??  ?? TALANGFULL. Angelo Lundström flyttade till Vänersborg för musikens skull och är en av tävlingens yngsta deltagare. I kväll är det dags för delfinal i Vänersborg och på lördag avgörs årets upplaga av tävlingen i Göteborgs konserthus.
TALANGFULL. Angelo Lundström flyttade till Vänersborg för musikens skull och är en av tävlingens yngsta deltagare. I kväll är det dags för delfinal i Vänersborg och på lördag avgörs årets upplaga av tävlingen i Göteborgs konserthus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden