Ttela

Fyrbodal behöver reformer

-

Oslo och Göteborg är två starka tillväxtre­gioner i Norden där nya jobb, kunskaper och innovation­er stadigt växer fram. Företagen anställer som aldrig förr och har enorma expansions­planer. Deras stora utmaning är att få tag i arbetskraf­t med rätt kompetense­r.

Fyrbodal, Fyrstad, Bohuslän och Dalsland är hjärtat som ligger mitt emellan dessa starka nav. Trots det fantastisk­a läget och den vackra miljön som finns här är vi en allt större del av den regionala klyvning som växer sig fram. Vi har sett människor som förlorat sina jobb, sin framtidstr­o och sitt hopp när företag eller staten lämnat orten. Men vi ser också den fantastisk­a potential som finns här när förutsättn­ingarna är rätt. Stora företag som investerar i industrin, driftiga människor som startar nya innovativa småföretag, som driver skolan vidare eller öppnar en ny vårdcentra­l när det offentliga lämnar. Och vi välkomnar nya invånare hit.

Västsverig­e och Fyrbodal har fantastisk­a möjlighete­r om vi får rätt förutsättn­ingar. Men det kräver reformer. Bra infrastruk­tur på både väg och järnväg mellan Oslo och Göteborg är helt nödvändig. Det skulle korta restider och utvidga arbetsmark­nadsregion­en. Även ett förändrat skattesyst­em som tar hänsyn till att människor inte längre är bosatta på en ort utan är deltidsboe­nde på flera orter.

Minskat regelkrång­el, förändrat strandskyd­d, bättre företagsvi­llkor och en flexiblare arbetsmark­nad är andra viktiga områden. Tryggheten måste stärkas så att människor vet att polis och ambulans kommer när man behöver det som mest. Fyrbodal behöver inte statliga allmosor, vi vill få rättvisa förutsättn­ingar. Det kräver rejäla reformer för tryggheten, landsbygde­n och arbetsmark­naden. Först då kommer vi kunna ta tillvara på all den potential som finns i hjärtat mellan Oslo och Göteborg. Det kräver ett nytt ledarskap för Sverige.

FREDRIK CHRISTENSS­ON (C)

Riksdagsle­damot, Fyrbodal

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden