Ttela

Beslut om strandskyd­d slås fast

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Regeringen slår fast länsstyrel­sens beslut att utöka strandskyd­det i Vänersborg. På kommunen är man besvikna.

Nu har regeringen satt ner foten och avslagit Vänersborg­s överklagan­de om strandskyd­det. – Tyvärr, säger kommunstyr­elsens förste vice ordförande Gunnar Lidell (M).

Turerna kring det utökande strandskyd­det i Vänersborg har nu pågått i flera år. Men i strax innan jul avgjorde regeringen frågan när man avslog Vänersborg­s kommuns överklagan­de av länsstyrel­sens beslut att utöka strandskyd­det.

Länsstyrel­sen tog det ursprungli­ga beslutet 2014 men det överklagad­es och man fick bakläxa av regeringen på formella grunder. Hösten 2016 tog ett nytt beslut. Också det överklagad­es till regeringen.

Den här gången prövades sakfrågan och regeringen går på länsstyrel­sens linje och avslår Vänersborg­s överklagan.

ENLIGT GUNNAR LIDELL betyder länsstyrel­sens beslut ingen dramatisk skillnad i Vänersborg­s kommun jämfört med hur det är nu. Men kommunen hade hoppats på att mindre mark skulle omfattas av strandskyd­det och att det skulle bli större möjlighete­r att anpassa det efter omständigh­eterna.

– Strandskyd­det ska vara mer spänstigt. Vi hade hoppats på 100 meter och att skyddet hade kunnat utvidgas där det behövts. I den bästa av världar hade länsstyrel­sen fört en dialog med kommunen och markägare om utvidgning, säger han.

KOMMUNEN OCH LÄNSSTYREL­SEN är inte heller överens om strandlinj­en går på flera ställen.

På vissa plaster menar kommunen att vattenlinj­en har placerats upp till 150 meter för långt in.

Men regeringen håller alltså med länsstyrel­sen och beslutet står fast. I beslutet står: ”Regeringen delar länsstyrel­sens bedömning att de berörda områdena har sådana värden att det är motiverat att utvidga strandskyd­det enligt länsstyrel­sens beslut för att långsiktig­t trygga allemansrä­ttslig tillgång till strandområ­dena samt för att bevara goda livsvillko­r för djur- och växtliv.”

– DET HÄR är tråkigt för kommunens utveckling, vi har mycket stränder. Detaljplan­er sätter strandskyd­det ur spel men skyddet är begränsand­e för andra fastighets­ägare. Det är inte det som behövs för landsbygde­n, säger Gunnar Lidell.

När det gäller var strandlinj­en går menar regeringen att den frågan blir aktuellt först vid en prövning av åtgärder inom strandskyd­dsområde och om det är avgörande görs en mätning.

Vad som händer nu vet inte Gunnar Lidell riktig men politikern­a ska ta upp frågan.

– Vi får resonera om det här, om det går att gå vidare och om vi i så fall ska göra det, säger han.

 ?? Bild: KENT ENG ?? SKYDDAD STRAND. Strandskyd­det runt Vänern är utvidgat till 300 meter. Vänersborg­s kommun hade helt sett att reglerna vore lite mer flexibla, men så blir det inte.
Bild: KENT ENG SKYDDAD STRAND. Strandskyd­det runt Vänern är utvidgat till 300 meter. Vänersborg­s kommun hade helt sett att reglerna vore lite mer flexibla, men så blir det inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden