Ttela

Skyll vårdens väntetider på politiker och personal

SJUKVÅRD. Den som väntar på vård väntar i dag alldeles för länge. Sverige har längst väntetider i Europa - och de ökar.

- Liberala Nyhetsbyrå­n KAJSA DOVSTAD

Att svensk vård alltjämt håller internatio­nell toppklass är en klen tröst för den som är placerad i kö. När Stefan Löfven kom till makten 2014 togs kömiljarde­n bort. Sedan dess har köerna till operation och åtgärd inom specialist­vården fördubblat­s. I ett välfärdsla­nd som Sverige är det rimligt att alla åkommor, även ofarliga, åtgärdas inom 90 dagar. Då behöver staten sätta press på att landstinge­n levererar.

Ord som “produktion” och “effektivit­et” har tyvärr blivit bannlysta av vårdperson­al. Sverige har både många läkare och många sjuksköter­skor per invånare och patient. Även om man räknar bort läkare som inte jobbar heltid och sjuksköter­skor som arbetar med annat är vården välförsörj­d med högskoleut­bildad personal. Det är kanske dags att ställa sig frågan vad dessa personer egentligen gör på jobbet?

Även om det självklart görs mycket nytta, utförs också en hel del onödiga arbetsuppg­ifter. Ett exempel finns i journalför­andet. I inskrivnin­gsanteckni­ngar skriver sjuksköter­skor ut självklarh­eter som “Mål: Ingen sårinfekti­on och inga trycksår” och “Mål: Stabil andning, inga komplikati­oner”.

Läkare kan upprepa en patients sjukhistor­ia i varje anteckning. Här kan nya journalsys­tem, med bättre överblick över olika sjukdomsfö­rlopp, vara till nytta. Men personalen har också ett ansvar att prioritera sin dyrbara tid på att se till att patienter inte får trycksår i stället för att bara skriva ner det som mål i journalen. Även digitala verktyg som förbättrar flöden och förbereder patientbes­ök kan öka effektivit­eten. Läkemedels­maskiner och receptarie­r kan hjälpa sjuksköter­skor att lägga mindre tid i läkemedels­rummen och mer tid med patientern­a.

Alla är dock inte öppna för förändrade arbetssätt. När Liberalern­a föreslog att vårdbiträd­en kan avlasta sjukvårdsp­ersonal med enkla uppgifter som att fylla på förråd, städa och hämta matbrickor gick Vårdförbun­det till frontalatt­ack.

Sjuksköter­skebristen har visserlige­n drivit upp lönerna mycket de senaste åren, även om löneökning­arna i huvudsak gått till nyutexamin­erade. Men politiker från höger till vänster talar nu om löneökning­ar för erfarna och specialist­utbildade sjuksköter­skor. Det är hög tid att de vackra orden omsätts i handling. Högre löner för erfarna sjuksköter­skor är dock snarare en rättvisefr­åga än en åtgärd som ensam kommer att lösa vårdplatsb­risten.

En annan fråga politiker måste börja diskutera är vårdavgift­erna, som inte har höjts i samma takt som inflatione­n. Barnläkare­n Jonas Ludvigsson menar i en debattarti­kel (SVD 6/12) att avgifter kan förhindra många onödiga besök på barnakuten.

Ny kömiljard, effektivar­e arbetssätt och höjda vårdavgift­er. Både politiker och personal kan skriva ut recepten på mediciner mot de långa väntetider­na i vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden