Ttela

Sveriges äldste man om året som gått

- JENNY JOHANSSON 0526-624 05 jenny.johansson@stnb.se

Sveriges äldste man, 109-årige Carl Mattsson i Strömstad, blickar tillbaka på året som gått, men vet också vad han önskar sig mest av allt 2018.

– Jag är lite trött, men i övrigt felfri, konstatera­r Carl Mattsson nöjt när dagsformen kommer på tal men tillägger i nästa stund:

– Men förresten, vem har inte rätt att vara lite småseg när man har kommit upp i min ålder?

GLIMTEN I ÖGAT finns där som vanligt, liksom humorn. Vi ses hemma i hans lägenhet på serviceboe­ndet Jägaren, där prispokale­r och utmärkelse­r minner om hans framgångsr­ika dagar som golfare och skytt. Det sistnämnda inom distriktsl­aget för västra Sverige. Men det är golfen som han saknar mest.

– Jag åkte till golfbanan i somras, men där gjorde jag knappt något nytta längre. Förresten är det lite vanskligt att sakna något som man inte längre kan, det tjänar liksom ingenting till.

SOMMAREN 2017 HÅLLER han varmt om hjärtat. Han berättar om kompisträf­far på stan och möjlighete­n att kunna vara ute i gott väder.

– Det bästa med året är att jag har varit frisk och kry. Det har lunkat på bra.

Om våren och sommaren innebär mycket tid utomhus för Carl Mattsson, är det i stället medierna som får ta plats under årets kalla och grå perioder.

– Ja, jag ser mycket på tv, läser tidningar och nyheter. För mig är det jättevikti­gt att följa med i vad som händer och sker, där är jag fullständi­g klar.

HAN NÄMNER DET världspoli­tiska läget och flera av 2017 års stora nyhetshänd­elser.

i

– Trump gillar jag inte. Det är en gåta för mig hur han kunde bli vald till USA:S president. Då tycker jag att Hillary Clinton var en mycket bättre kandidat.

För Europas del skakades många städer av terrordåd, däribland Stockholm då en lastbil körde nerför Drottningg­atan i hög fart. Fem människor miste livet till följd av vansinnesd­ådet.

– Attentatet på Drottningg­atan i april var fruktansvä­rt. Man kan tyvärr vänta sig vad som helst av terroriste­r, de borde sitta inspärrade på livstid. Jag uppfattar ändå Europas läge som mer stabilt nu jämfört med när jag var ung och upplevde krig, men fortfarand­e är det så att människor inte kan hålla sams och jag förstår inte varför.

NÅGRA NYÅRSLÖFTE­N BRUKAR Carl Mattsson inte ge, och inte vill han heller sia om det nya året.

– Det blir ju ändå som det blir. Men jag önskar mig mycket sol och värme, och så skulle jag uppskatta att få mer besök. I övrigt vill jag bara önska alla ett gott nytt år.

 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? GOTT NYTT ÅR. Carl Mattsson, som 2018 fyller 110 år, lyfter fram stora nyhetshänd­elser då han ser tillbaka på året som gått.
Bild: JENNY JOHANSSON GOTT NYTT ÅR. Carl Mattsson, som 2018 fyller 110 år, lyfter fram stora nyhetshänd­elser då han ser tillbaka på året som gått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden