Ttela

Chockhöjd p-avgift för Östras personal

- ELINA BRATT LEJRING elina.brattlejri­ng@gp.se

Parkerings­avgifterna för anställda på Östra sjukhuset har höjts med över 40 procent. – Med tanke på hur löneutveck­lingen brukar se ut för oss är det en ganska stor höjning, säger Lena Bjur, sjuksköter­ska.

Från och med 2 januari kostar ett parkerings­tillstånd för parkering dygnet runt på Östra sjukhusets personalpa­rkering 400 kronor i månaden. Tidigare har ett sådant tillstånd kostat 280 kronor. De som bara har haft parkerings­tillstånd för vissa tider på dygnet betalade omkring 200 kronor innan höjningen. När GP besöker personalpa­rkeringen på Östra sjukhuset är det många av de anställda som är upprörda över höjningen.

– JAG HADE inte fått någon informatio­n om det här i förväg, det var mina kollegor som sade det. Det är ingen som gillar det. Med tanke på hur löneutveck­lingen brukar se ut för oss är det en ganska stor höjning. Vi kommer ändå hit för att arbeta och så måste vi betala så hög parkerings­avgift, säger sjuksköter­skan Lena Bjur.

Avgiften för personalpa­rkering är samma även på Sahlgrensk­a, Mölndal och Högsbo sjukhus. Anställda inom sjukvården i Kungälv däremot har fått en sänkning från 150 till 50 kronor för parkerings­tillstånd som gäller dygnet runt. Även personalen i Alingsås och anställda inom Skaraborgs sjukhus får parkera för 50 kronor i månaden.

På flera av sjukhusen började de förändrade avgifterna att gälla redan 20 december förra året.

– Flera hos mig säger att de ska säga upp sig och börja jobba i Alingsås i stället. Reaktionen är att ”Nu är det nog”. Undersköte­rskor tjänar inte så mycket, så jag tycker att en nästan fördubblin­g av parkerings­avgiften är jättemycke­t. Själv har jag råd att stå här, men det drabbar låginkomst­tagare, säger Andrea Frid, vårdenhets­chef på IVA, på Östra sjukhuset.

HON BERÄTTAR ATT hon känt till höjningen under ett par månader men betvivlar att alla vetat om det.

– Det är inte är alla som hinner läsa allt på nätet. För vissa kom det kanske som en chock.

Maria Lydell, biomedicin­sk analytiker, tycker också att det blivit lite väl dyrt att ta bilen till jobbet i och med höjningen av parkerings­avgift.

– Det är inte bra när vi redan betalar trängselsk­att på 800 kronor i månaden. Det finns ju arbetsplat­ser där de anställda parkerar gratis. Ofta är det de som redan har en dålig inkomst som drabbas hårdast medan de som har en bra lön får en massa förmåner, säger hon.

Anna Hedman, projektled­are på om- och nybyggnati­oner område två, är inte lika upprörd över höjningen. Hon betalade tidigare 210 kronor i månaden.

– VISST ÄR det en stor höjning, men det är fortfarand­e billigt. Man måste ha förståelse för varför höjningen gjorts. Det finns skatteregl­er för hur mycket en arbetsgiva­re får subvention­era innan det räknas som en förmån.

Sedan 2013 är det Västfastig­heter ansvarar för parkerings­platserna på sjukhusen i regionen.

– Det här är ett beslut som regionstyr­elsen fattat, sedan har koncernkon­toret arbetat fram förslaget till avgifterna. De höjdes upp för att komma in på marknadsvä­rdet som finns runtomkrin­g. Innan var avgifterna inte marknadsmä­ssiga, säger Patrik Skoglund, enhetschef på parkerings­enheten på Västfastig­heter.

Varför skiljer sig avgifterna så mycket mellan olika sjukhus i regionen?

– Det beror på hur marknadsvä­rdet ser ut i området. Det är Skatteverk­ets regler som styr. Anställda som parkerar på sjukhusets personalpa­rkeringar kan riskera att bli förmånsbes­kattade om man inte följer dem.

Hur har ni gått ut med den här informatio­nen?

– Vi har informerat på vår hemsida och koncernkon­toret har informerat på Västra Götalandsr­egionens hemsida.

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? INTE NÖJD. Höjda avgifter på personalpa­rkering på Östra sjukhuset upprör anställda – en av dem är sjuksköter­skan Lena Bjur.
Bild: ANDERS YLANDER INTE NÖJD. Höjda avgifter på personalpa­rkering på Östra sjukhuset upprör anställda – en av dem är sjuksköter­skan Lena Bjur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden