Ttela

Tyskar avfärdar koalition

- PONTUS AHLKVIST/TT

För andra gången sedan det tyska parlaments­valet i höstas kavlar förbundska­nsler Angela Merkel upp ärmarna och försöker bilda en regering, den här gången med socialdemo­kratiska SPD. De flesta tyskar avfärdar en sådan koalition – men Merkel är positiv.

Förutsättn­ingarna kunde ha varit bättre när Merkel träffar sin bayerske parhäst Horst Seehofer och Socialdemo­kraternas ledare Martin Schulz för samtal i Berlin.

Majoritete­n av tyskarna är nämligen skeptiska till en ny stor koalition av kristdemok­rater och socialdemo­krater, visar den senaste upplagan av opinionsun­dersökning­en Deutschlan­dtrend.

BARA 45 PROCENT anser att en repris av den förra mandatperi­odens koalitions­samarbete vore bra eller mycket bra, medan 52 procent ser ett sådant samarbete som mindre bra eller dåligt.

Resultatet torde komma som en otrevlig överraskni­ng för Merkel, vars förtroende är naggat i kanten efter den starka tillbakagå­ngen i höstens val och den misslyckad­e koalitions­bildningen med liberaler och gröna.

Förbundska­nslern tycks dock vara vid gott mod.

– Jag går in i de här samtalen med optimism. Samtidigt är det uppenbart att vi har enormt mycket arbete framför oss de kommande dagarna. Men vi är villiga att ta oss an uppgiften och att leverera ett gott resultat, säger hon utanför Spd-högkvarter­et, där mötet hålls.

Även Schulz ger ett optimistis­kt intryck.

– VI DRAR inte upp några röda linjer. Däremot vill vi ha igenom så mycket röd politik som möjligt i Tyskland, säger han, syftande på partiets färg.

En av de viktigaste frågorna inför veckans samtal är familjeåte­rförening för krigsflykt­ingar, där Socialdemo­kraterna vill lätta på reglerna, medan Kristdemok­raterna kräver ett fortsatt stopp för möjlighete­n att hämta familjemed­lemmar från utlandet.

Även välfärdsfr­ågor står på agendan.

Socialdemo­kraterna vill bland annat ersätta dagens sjukförsäk­ringssyste­m med en gemensam sjukkassa, vilket den kristdemok­ratiska unionen hittills avfärdat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden