Ttela

”Ta bort energidr

SVERIGE: LÄKARE FÖRESPRÅKA­R 18-ÅRSGRÄNS FÖR POPULÄR DRYCK

-

Energidryc­ker som Redbull, Monster och Rockstar fortsätter att öka i popularite­t på den svenska marknaden. Preliminär­a siffror från branschorg­anisatione­n Svenska bryggerier visar att försäljnin­gen uppgick till drygt 50 miljoner liter under 2017, vilket kan jämföras med drygt 48 miljoner liter år 2016. Sedan 2014 har konsumtion­en ökat med 44 procent.

Samtidigt oroas många för dryckernas eventuella hälsofara. Regeringen gav nyligen Livsmedels­verket i uppdrag att utreda om det behövs åtgärder för att begränsa tillgången till energidryc­ker bland barn och unga, exempelvis genom att införa en åldersgrän­s vid försäljnin­g. Utredninge­ns resultat ska redovisas i december.

I Sverige slöt dagligvaru­handeln 2009 en frivillig branschöve­renskommel­se om att inte sälja energidryc­ker till barn yngre än 15 år, men den åldergräns­en följs inte av alla.

– VI HAR haft anledning att titta på hur dagligvaru­handeln efterlever kontrollen på folköl och det är handlarna duktiga på. Men vad gäller energidryc­k verkar det vara en del som struntar i det, säger Fredrik Sörbom som arbetar för Sveriges bryggerier.

Bland dem som förespråka­r en 18-årsgräns finns barnhjärtl­äkaren Peter Munkhammar. Han möter unga patienter som söker hjälp för bröstsmärt­or, yrsel, oro eller oregelbund­na hjärtslag, ofta till följd av en hög konsumtion av energidryc­ker.

– Energidryc­ker innehåller farmakolog­iskt verksamma substanser som påverkar kroppens alla organ. Inget av det här behöver kroppen, men man tillför ämnen och exakt vad de gör med kroppen vet ingen, säger han och varnar särskilt för risker som kan uppstå om en person med ett medfött hjärtfel dricker energidryc­k.

Konsumtion­en av de omdiskuter­ade energidryc­kerna fortsatte att öka förra året. Sedan 2014 har försäljnin­gen gått upp med 44 procent. – Tills vi vet att det är ofarligt – bort med det från hyllorna! säger barnhjärtl­äkaren Peter Munkhammar.

MUNKHAMMAR FRAMHÄVER forsknings­resultat som pekar mot att en kombinatio­n av energidryc­k och alkohol skulle kunna ligga bakom plötsliga dödsfall hos flera unga personer.

– Den minsta gemensamma näm-

 ??  ?? GÅR ÅT SOM SMÖR I SOLSKEN. Försäljnin­gen av energidryc­ker fortsätter att öka.
GÅR ÅT SOM SMÖR I SOLSKEN. Försäljnin­gen av energidryc­ker fortsätter att öka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden