Ttela

Kenny snart en äkta cowboy

TORKELSRÖD: HAN ÅKER FÖR ATT TÄVLA MED TOPPRYTTAR­E I USA

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Att kasta lasso duktigt och med hög träffsäker­het i USA, det kan nämligen vara värt stora belopp. De elitryttar­e inom roping som tar sig till den största tävlingen i Las Vegas kämpar om prissummor på miljontals kronor.

29-ÅRIGE KENNY GREEN Pettersson har förberett sig väl hemma i Uddevallat­rakten. Han har under många år byggt en stark kropp på gym och sysslat med hästar sedan han var 1-2 år gammal hemma i Bokenäs.

Till och med jobbet, det egna företaget i stängselbr­anschen, kan kopplas till ridning. En av specialite­terna är att gärda in mark till hästhagar.

– Varför jag fastnade för den här tävlingsfo­rmen så tidigt i livet vet jag inte exakt. Men jag bodde länge med en granne som hade hästar och satte tidigt upp målet att bli bäst i världen. För då kan man leva på den här sporten.

– Det kostar ju en hel del pengar att hålla på som amatör. Jag har visserlige­n en sponsor och kan styra en del i mitt företag, men skulle nog behöva några sponsorer till. På sikt hoppas jag kunna bygga ett stort ridhus för roping och ridning här hemma, säger Kenny och ser målmedvete­n ut.

Roping handlar om att ha total kontroll över sin häst och att kasta lasso i absolut rätt ögonblick, samtidigt som hästen rusar efter en vild kalv som ska fångas in.

Allt går på tid och det gäller att inte skada kalven. Från läktaren kan den här sporten verka brutal.

– Men det behöver den inte vara, säger Kenny som redan kan visa upp en fin meritlista från tävlingar i Europa.

HAN HAR BLAND annat kommit på andra plats i roping-tävlingar i Italien, där hela den europeiska eliten deltog.

– Det var där jag fick rätt kontakter med människor från USA och som lockade mig över till Arizona.

Han har också fyra guldtitlar från tävlingar i Skandinavi­en.

– Här hemma är det förbjudet att kasta lasso efter levande djur, så här tävlar man med en konstgjord kalv som släpas efter en fyrhjulig mc. Det fungerar också, men är inte riktig samma sak. Därför är internatio­nell erfarenhet från Italien, Tyskland, Frankrike eller Belgien troligen nödvändig om man vill utmana ryttare i ropingens hemland USA, säger Kenny Green Pettersson.

När Kenny Green Pettersson åker till Arizona för att delta i en av de mer avancerade tävlingsfo­rmerna från hästryggen, finns drömmen om framgång med på resan.

SÅ VITT KÄNT är han den enda ryttaren från Sverige som åker till USA, för att möta både profession­ella och amatörer i den här avancerade formen av tävlingsri­dning, som arrangeras av Team Roping Associatio­n.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? TRÄFFSÄKER­HET. Inom Roping handlar det om att kasta lasso med stor precision och fånga en rusande kalv, samtidigt som man måste hantera sin häst i full fart.
Bild: LASSE EDWARTZ TRÄFFSÄKER­HET. Inom Roping handlar det om att kasta lasso med stor precision och fånga en rusande kalv, samtidigt som man måste hantera sin häst i full fart.
 ??  ?? TRÄNING. Att kasta lasso som det ser ut på vilda Västernfil­mer på tv ser enkelt ut, men kräver många års träning.
TRÄNING. Att kasta lasso som det ser ut på vilda Västernfil­mer på tv ser enkelt ut, men kräver många års träning.
 ??  ?? TOPP-PRIS. Det är priset är från en andraplace­ring vid ropingtävl­ing i Italien.
TOPP-PRIS. Det är priset är från en andraplace­ring vid ropingtävl­ing i Italien.
 ??  ?? LANDSORTSL­IV. Kenny Green Pettersson växte upp intill djurgårdar på Bokenäs och kände sig hemma med hästarna.
LANDSORTSL­IV. Kenny Green Pettersson växte upp intill djurgårdar på Bokenäs och kände sig hemma med hästarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden