Ttela

Fler våldtäkter lösta – men färre våldsbrott

- ERIKA NEKHAM/TT

Polisen stod 2017 för första gången på länge på plus när det gäller antalet ärenden som lämnats över till åklagare. Ökar gör bland annat våldtäkts- och narkotikaä­renden. Samtidigt backar polisen när det gäller våldsbrott – en effekt av skjutninga­rna, anser rikspolisc­hefen.

– Vi behöver bli bättre när det gäller våldsbrott­en 2018 än 2017, och vi har insatser för att bli det. Där har vi mer att bevisa, säger rikspolisc­hef Dan Eliasson.

VÅLDSBROTT­EN SOM lämnades över till åklagare under 2017 var 2,7 procent färre 2017 än året innan, visar färska siffror från polisens årsstatist­ik. De många skjutninga­rna har påverkat, enligt Eliasson.

– Det äter upp väldigt mycket av utrednings­resurserna. Och när vi inte får någon hjälp vid gängskjutn­ingarna – det är väldigt få som vill prata med oss – så påverkar det resultaten negativt, säger rikspolisc­hefen.

Totalt sett redovisade dock myndighete­n 3,1 procent fler ärenden till åklagare.

– Äntligen har vi brutit en negativ trend från 2010.

POLISENS HANTERING av våldtäktsä­renden är något som fått skarp kritik under förra året, med rapporter i medier om att dessa lagts på hög när resurserna inte räckt till. Statistike­n visar att elva procent fler våldtäktsu­tredningar lämnades över till åklagare 2017. Samtidigt ökade antalet våldtäktsä­renden hos polisen med hela 16 procent.

– Vi löser fler våldtäkter, men det som är så tråkigt är att vi får in ännu mer. Det här har gjort att vi under senare delen av 2017 balanserat om ytterligar­e resurser till det vi kallar brott i nära relation – där våldtäkter ingår – och grova brott, säger Dan Eliasson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden