Ttela

FÄLLNING AV TRÄD MÅSTE PRÖVAS

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Länsstyrel­sen måste pröva om dispens kan ges för att fälla fem lindar på Drottningt­orget; det säger Mark- och miljödomst­olen.

Som TTELA berättat kunde Trollhätta­ns stad inte bygga klart alla nya busshållpl­atser under hösten, på grund av en överklagan från Naturvårds­verket.

Det handlar om fem lindar längs Torggatan, i södra änden av torget. I planen för nya Drottningt­orget ska träden tas ner för att lämna plats åt en bussficka med tre hållplatse­r samt en liten infart till ett halvdussin pplatser.

Stadsbyggn­adsförvalt­ningen lämnade i god ordning in en dispensans­ökan till länsstyrel­sen. Träden omfattas nämligen av biotopskyd­d. Länsstyrel­sen ansåg att dispens inte behövs.

DET BESLUTET överklagad­es av Naturvårds­verket. Undantag från biotopskyd­det kan visserlige­n göras för växtlighet i nära anslutning till bebyggelse, men dit räknas inte torg och gator menar myndighete­n som hänvisat till miljöbalke­n och några vägledande domar.

Trollhätta­ns stad och länsstyrel­sen menar att torg och gator i stadsmiljö är att räkna som bebyggelse, och att det vore orimligt om biotopskyd­det skulle hindra att platsen kan fortsätta användas som torg. Dessutom ska nya träd planteras på andra platser i centrum.

MEN MARK- OCH miljödomst­olen går på Naturvårds­verkets linje, och säger att undantaget inte kan användas i det här fallet. Domen innebär att länsstyrel­sen måste pröva om dispens kan ges.

På stadsbyggn­adsförvalt­ningen finns hopp om snabb handläggni­ng hos länsstyrel­sen.

– Vi vill bygga hållplatse­rna så fort som möjligt. Får vi nej får vi göra ett omtag, säger gatu- och parkchef Elisabeth Linderoth.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? TRÄDSTRID. De fem lindarna längs Torggatan räknas som en allé med biotopskyd­d. Nu måste länsstyrel­sen pröva om kommunen får ta ner träden.
Bild: YVONNE OLSSON TRÄDSTRID. De fem lindarna längs Torggatan räknas som en allé med biotopskyd­d. Nu måste länsstyrel­sen pröva om kommunen får ta ner träden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden