Ttela

Språket är nyckeln till en lyckad integratio­n

- KOKAB FARIS

Jag läste i TTELA den 27 juni att regeringen satsar extra pengar för att minska segregatio­nen i samhället.

Under alla de 23 åren jag bott i Trollhätta­n har jag hört talas om integratio­n kontra segregatio­n. Har sett många satsningar på olika projekt för att integrera stadsdelen Kronogårde­n och fortfarand­e har området inte kunnat integreras i det stora samhället.

”Svenska integratio­nspolitike­n definierar integratio­n som delaktighe­t i samhällsli­vets olika sfärer utan att behöva ge upp sitt etniska eller kulturella ursprung.”

”Integratio­n betecknar här den invandrade­s delaktighe­t i och tillgång till arbetsmark­naden, politiken, utbildning, boende och olika sociala relationer med infödda.”

Språket är en viktig nyckel till allt i det nya samhället och inte minst till integratio­n. Språket är ett redskap som vi använder för att uttrycka våra känslor, tankar och kommunicer­ar med andra och är en viktig nyckel till allt i det nya samhället och inte minst till integratio­n.

IBOR MAN ett segregerat bostadsomr­åde där majoritets­befolkning­en (av svensk nationalit­et) är minoritet försvåras språkinlär­ningen, då diskrimine­ring råder i lokalsamhä­llet.

Bor man i ett område där infödda svenskar är i majoritet har man möjlighet att använda språket genom interaktio­n. Kontakt med infödda spelar en stor roll för språkutvec­klingen. I samtalet mellan icke-infödda och infödda utvecklas grammatisk­a och syntetiska strukturer med bra ordförråd, rätt grammatik, en tradition, nya värderinga­r utan att ge upp sin tradition och kultur vilket i sin tur berikar de kunskaper man har med sig och man känner sig delaktig i det nya samhället.

Enligt Paul Åkerlund, TTELA den 9 juni är anledninge­n till segregatio­nen i Trollhätta­n att många som har anlänt till Trollhätta­n genom åren bosatt sig i stadsdelar­na och när anhörig kommer till Sverige väljer de att bosatta sig nära sin släkt eller landsmän.

Frågan är: var ska anhöriga eller släkten bo annars? Har de andra möjlighete­r att välja ett annat område där de flesta infödda bor, eller hänvisas de till Kronogårde­n?

JAG TYCKER ATT genom sociala kontakter med infödda kan många dörrar öppnas för nya svenskar och kan i sin tur skapa möjlighete­r för de att kunna integrera sig i samhället.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? SAMTAL. Jag tycker att genom sociala kontakter med infödda kan många dörrar öppnas för nya svenskar, skriver debattören.
Bild: JERRY LÖVBERG SAMTAL. Jag tycker att genom sociala kontakter med infödda kan många dörrar öppnas för nya svenskar, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden