Ttela

”Förbered er för allt”

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Stolthet och fördom, snarare än förnuft och känsla, fortsätter att dominera förhandlin­garna om brexit. ”Förbered er för allt”, manar nu medlemslän­derna varandra.

– Vi har gjort framsteg men stora och allvarliga åsiktsskil­lnader återstår, särskilt om gränsfråga­n på Irland, sade EU:S förhandlin­gschef Michel Barnier på väg in till gårdagens toppmöte i Bryssel.

DÄRINNE TOG DET bara några minuter för de 27 kvarstanna­nde Euländerna­s stats- och regeringsc­hefer att enas om ett mötesuttal­ande. Det fortsatt låsta läget skapar dock oro.

”Alla medlemssta­ter, Eu-institutio­ner och andra inblandade manas att ytterligar­e förbereda sig på alla nivåer för alla tänkbara resultat”, heter det från toppmötet – en klar hänvisning till att det fortfarand­e finns risk för att förhandlin­garna strandar totalt.

– Ju längre det här är ett dödläge, ju svårare blir det. Britterna måste komma tillbaka med svar på hur man hanterar Irlandsfrå­gan på rätt sätt, liksom hur de ser på den framtida relationen. Det går inte att förhandla om det förrän britterna har en uppfattnin­g, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) efter mötet.

Besked utlovas emellertid inom kort.

– Jag vill fortsatt se ett starkt och djupt säkerhetsp­artnerskap med våra partner i EU. Vi kommer att lägga fram det i detalj i en vitbok som vi publicerar snart. Vi är redo att intensifie­ra och skynda på hastighete­n i förhandlin­garna, säger premiärmin­ister Theresa May.

MICHEL BARNIER HÅLLER samtidigt ett oroligt öga på klockan. Senast i oktober vill EU se en uppgörelse på plats

– Vi vill ha en uppgörelse och vi jobbar för en uppgörelse, men tiden är knapp, säger EU:S förhandlin­gschef.

 ?? Bild: STEPHANIE LECOCQ ?? från den europeiska kontinente­n”, säger Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) efter mötet.
Bild: STEPHANIE LECOCQ från den europeiska kontinente­n”, säger Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) efter mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden