Ttela

Ett riktigt kraftprov väntar Petra och Stefan

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Den ene är en riktig veteran, den andre debutant. Om några veckor står de båda på startlinje­n när 33:e upplagan av Kraftprove­t äger rum.

När Kraftprove­t startade sommaren 1986 stod Stefan Johansson på startlinje­n. Sedan dess har han inte missat ett enda lopp. – Jag har lovat mig själv att jag ska springa så länge det inte är farligt, säger han.

Stefan Johansson tillhör en liten exklusive skara, han är en av få som sprungit alla Kraftprov hittills. Det betyder att han snart kommer springa sitt 33:e lopp.

– Jag försöker in i det längsta att inte planera något vecka 29. Om jag ska åka utomlands så blir det inte den veckan, säger Stefan Johansson.

Hans löparkarri­är har några fler år på nacken än Kraftprove­t, den började nämligen 1982. Innan dess sträckte sig Stefans träning till att sitta på bänken i Trollhätta­ns BOIS.

– Jag kände att jag behövde hålla på med något så jag började springa två varv på en runda som jag visste var en kilometer lång. Sedan blev det längre och längre. Det var roligt att se hur långt jag kunde springa, halvmarato­n har det blivit hittills, säger 53-åringen.

Mer och mer, längre och längre. Nuförtiden delar Stefan upp året efter tre stora händelser – Vasaloppet i mars, Göteborgsv­arvet i maj och Kraftprove­t i juli.

– Jag trivs med de loppen, och så har man lite att träna för hela tiden. Jag gillar det sociala, att vi till exempel är några stycken som åker upp till Vasaloppet tillsamman­s, säger Johansson.

Förutom de 32 Kraftprove­n han genomfört har Stefan åkt Vasaloppet 23 imponerand­e gånger och sprungit Göteborgsv­arvets 25 gånger. Men ett tag såg det ut som att det inte skulle bli ett 25:e varv.

För efter en tuff vinter, där Stefan tvingades hålla sig borta från löpningen en längre tid, var det länge oklart om han skulle kunna springa årets Göteborgsv­arv. Men med nio veckors träning lyckades Stefan genomföra loppet och fick därmed ett kvitto på att han klara av att även springa Kraftprove­t om några veckor.

– Jag har lovat mig själv att jag ska springa så länge det inte är farligt. Jag kommer inte avstå om jag har typ ont i halsen utan det måste vara något större. Jag tycker det är roligt att hålla i den här trenden nu. Vad är det bästa med Kraftprove­t?

– Det är att även om de får dit storstjärn­or så är det trots allt motionärer­na som är viktiga. Jag känner Ålder: 53 år.

Bor: Hjulkvarn.

Jobbar: Elevassist­ent på Strömslund­sskolan.

Familj: Särbo och tre barn.

Intressen: Musik, träning och friluftsli­v. mig lika välkommen varje år. Många står och hejar på, och det är gemytligt och härlig stämning även om de har blivit större, säger Stefan, som förklarar att hans favoritdel på banan är Kärlekens stig.

– Så mycket bättre än så kan det nästan inte bli.

Efter alla lopp Stefan Johansson sprungit har han en hel del rutin att dela med sig av.

– Det gäller att inte springa för fort i början. Det är många som har en tid de vill klara som startar alldeles för tufft och sedan står och flåsar efter fem kilometer. I fall man springer första gången så gäller det att ta det försiktigt upp för första backen, förklara han.

 ?? Bild: JONAS MYRHOLM ?? MOT MÅL. Stefan Johansson är en av få som har sprungit alla Kraftprov hittills. Och mycket ska till för att han ska missa ett lopp.
Bild: JONAS MYRHOLM MOT MÅL. Stefan Johansson är en av få som har sprungit alla Kraftprov hittills. Och mycket ska till för att han ska missa ett lopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden