Ttela

Stank från restaurang­er

- SEBASTIAN STRANDBERG 0522-99200 sest@bohuslanin­gen.se

NYHETER: En störande lukt har spridit sig på Smögen den senaste tiden. Enligt kommunen ligger problemet hos restaurang­erna.

”Bristen på rengöring från vissa restaurang­er gör att det luktar i värmen när de kör fram sina kärl från baksidan för att få dem tömda”

BO HALLGREN utredare sotenäs kommun

På Smögen har en illaluktan­de stank spridit sig den senaste tiden. Men enligt kommunens utredare beror det inte på sopcontain­rarna som står uppradade på Smögenbryg­gan, utan problemet ligger hos restaurang­erna.

– Det beror på att vissa företagare som bedriver restaurang­verksamhet där ute inte har gjort rent sina sopkärl, det är de som luktar, säger Bo Hallgren, utredare på Sotenäs kommun.

Enligt Bo Hallgren har kommunen ett system som innebär att sopcontain­rarna på bryggan töms när de är fulla.

– Vi hade tidigare sopskåp och kärl. Vi bytte bland annat för att få i mer sopor, vi har också tagit bort kodlåsen så att alla kan lämna sopor.

– Med kärlen som vi hade tidigare fanns det en större risk för lukt och förorening. Nu har vi ett säcksystem, det innebär att vi bara byter säck om det är ett problem.

KOMMUNENS UTREDARE MENAR att problemet med lukten uppstår när vissa restaurang­ägare kör ner sina sopkärl för att få dem tömda.

– När vi var där i förra veckan var det vissa kärl som absolut inte var rengjorda. De såg för jävliga ut för att prata klarspråk. De var fulla med avfall i bottnarna och dessutom paketerar man dåligt och då rinner det ut ur kärlen. Bristen på rengöring från vissa restaurang­er gör att det luktar i värmen när de kör fram sina kärl från baksidan för att få dem tömda.

Nu har kommunen via Rambo krävt att restaurang­ägarna ska göra rent sina sopkärl bättre.

– Klarar de inte av det så kommer vi göra rent eller byta ut kärlen och skicka räkningen till företaget, säger Bo Hallgren.

Men det är inte bara stanken som har varit ett problem på Smögen. Företagare och turister har varit upprörda över de sopcontain­rar som kommunen har placerat på bryggan. Smögenbryg­gans egna facebooksi­da har skrivit ett långt inlägg om hur företagarn­a blivit lovade att kommunen skulle åtgärda problemet.

BO HALLGREN TYCKER inte platsen för sophanteri­ngen är den bästa, men menar att det är den platsen som är mest rimlig i dagsläget.

– Det är inte optimalt, vi måste hitta en annan lösning. Och den lösningen borde ha funnits för flera år sedan, visst är det så.

– Det har föreslagit­s ett ställe norr om fiskeaukti­onshallen i stället. Men det går inte att ställa sopcontain­rarna där av arbetsmilj­öskäl. Renhållnin­gsföretage­t vill inte backa ut sina bilar på kajkanten. Det får vi ha respekt för och det får företagarn­a också ha.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? STANK PÅ SMÖGEN. ”Det är restaurang­ernas kärl som luktar, inte Sotenäs sophanteri­ng” säger Sotenäs kommuns utredare.
Bild: LASSE EDWARTZ STANK PÅ SMÖGEN. ”Det är restaurang­ernas kärl som luktar, inte Sotenäs sophanteri­ng” säger Sotenäs kommuns utredare.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? INTE OPTIMALT. Placeringe­n för sophanteri­ngen är inte optimal men den rimligaste platsen i nuläget enligt Bo Hallgren.
Bild: LASSE EDWARTZ INTE OPTIMALT. Placeringe­n för sophanteri­ngen är inte optimal men den rimligaste platsen i nuläget enligt Bo Hallgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden