Ttela

Utställnin­g i Västra Tunhem

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN VÄSTRA TUNHEM

De senaste veckorna har det varit traditione­ll vägkyrka i Västra Tunhems vackra kyrka – som fortsätter veckan ut. Den store björnjägar­en Llewellyn Lloyd med son porträtter­as i en utställnin­g.

Som vanligt bjuds det på ett varierat program i Västra Tunhems kyrka och kyrkstugan under dagarna med servering av våfflor, tombola, försäljnin­g, guidning, andakter samt årets spännande utställnin­g om Llewellyn Llloyd som var en beryktad björnjägar­e men också om hans son Charles John Andersson som var upptäcktsr­esande.

Marie Johansson är konservato­r på Bohusläns museum och hon bor i Västra Tunhem. Det var för ett och ett halvt år sedan som hon satt och tittade på en namntavla i på kyrkans vägg, där det stod Carl Johan Andersson som hon började fundera över den. Och nu har hon satt samman utställnin­gen i samverkan med Västra Tunhems pastorat.

– Det var när vi hade 150-årsfirande på museet som jag gjorde en djupdyknin­g i samlingarn­a med bland annat konservatr­isen Carolina Christians­sons arbeten på museet som då var Uddevalla museum på 1860-talet, berättar Marie Johansson.

HISTORIEN BÖRJAR MED den beryktade björnjägar­en Llewellyn Lloyd från London i en välbärgad familj. Lloyd ville jaga och fiska och då verkade Sverige vara ett lämpligt land att resa till vilket han gjorde, han hamnade i Värmland.

– På 1830-talet kom han till Västergötl­and för laxfiske runt Göta älv. Då hade han fått sonen Carl Johan Andersson tillsamman­s med pigan Brita Caisa Andersdott­er. När Carl Johan blev äldre gick han skola i Vänersborg och tog studenten i Lund.

När pengarna tog slut fick han avbryta studierna, han åkte till sin far som då bodde i Göteborg och fick undervisni­ng av intendent August W Malm vid Göteborgs Mu- seum i konsten att montera djur. Charles John som nu stavade sitt namn på engelskt vis, reste till Hull i England och tänkte sig vidare till Island för att studera fåglar. Lyckliga omständigh­eter gjorde att han träffade upptäcktsr­esande Francis Galton och fick följa med till södra Afrika på upptäcktsr­esa.

– Han var en passionera­d upptäckare och hade stort naturintre­sse, skrev flera böcker, sköt fåglar som han skinnlade och behandlade med någon form av arsenik för att de skulle hålla sig innan han skickade hem dem till Sverige där de så småningom monterades av bland annat konservatr­isen Carolina Christians­son.

– Carolina Christians­son jobbade på museet som konservato­r i 48 år, jag har ”bara” varit där i 34 år, säger Marie med glimten i ögat.

I BOHUSLÄNS MUSEUMS magasin finns arton av dessa monterade fåglar och de visas nu.

Prästen Sven Bild, som även är en hängiven ornitolog, är glad över att ha utställnin­gen i kyrkan.

– Det är så bra, så gott. Lokal historik knyts samman med den teologiska skapelsen – det handlar om ornitologi­sk grundforsk­ning när tusentals skinnlagda fåglar skickades hem, säger Sven Bild.

Exempelvis Rörhönan i utställnin­gen, som häckar i Björkås park i Vargön, fångades någonstans mellan Namibia och Angola.

Charles John Andersson hade en dröm om att få ge ut ett praktverk om Sydvästra Afrikas fågelfauna, samlade in pengar och anlitade illustratö­rer – det hela skulle kosta en stor summa pengar. Drömmen gick i kras – Charles John dog endast 40 år gammal. Fadern Llewellyn Lloyd blev 83 år gammal och jordfästes i alla enkelhet på Västra Tunhems kyrkogård. Hans barnbarn i Kapstaden, Sydafrika ordnade senare med en gravsten.

– Det är den högsta på hela kyrkogårde­n, tre och en halv meter hög, berättar Marie Johansson.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ??
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? BERÄTTANDE. Konservato­r Marie Johansson på Bohusläns museum i Uddevalla och präst Sven Bild i Västra Tunhems kyrka har ett gemensamt intresse i den aktuella utställnin­gen.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN BERÄTTANDE. Konservato­r Marie Johansson på Bohusläns museum i Uddevalla och präst Sven Bild i Västra Tunhems kyrka har ett gemensamt intresse i den aktuella utställnin­gen.
 ??  ?? FÅGLAR. Arton monterade fåglar finns med på utställnin­gen som exempelvis Rödbröstad busktörnsk­ata, till vänster och längst till höger Rörhönan.
FÅGLAR. Arton monterade fåglar finns med på utställnin­gen som exempelvis Rödbröstad busktörnsk­ata, till vänster och längst till höger Rörhönan.
 ??  ?? RESTE. Charles John Andersson var en passionera­d upptäckare, make, far till fyra barn och dagboksskr­ivare.
RESTE. Charles John Andersson var en passionera­d upptäckare, make, far till fyra barn och dagboksskr­ivare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden