Ttela

FÅ SOLCELLERN­A PÅ PLATS

- MARTINA NYHLIN konsument@gp.se

Intresset för solceller ökar stort i Sverige, och det finns många företag som konkurrera­r om att få sälja utrustning och installera den på ditt tak. Men hur gör man för att få till en bra lösning? Här är expertens bästa tips på vägen mot en egen solcellsan­läggning.

Flera faktorer bidrar till att intresset för solceller skjutit i höjden i Sverige: Förutom att priserna på solceller har sjunkit, går det numera att få 30 procents investerin­gsstöd vid en solcellsin­stallation i stället för tidigare 20 procent. Staten har mer stöd att dela ut än

tidigare, och från den första augusti behöver man inte längre bygglov för solceller.

Det finns en mängd olika företag som konkurrera­r om att få sälja utrustning och installera den på ditt tak. Parallellt med många nya små aktörer satsar i princip alla elbolagen

nu på denna bransch. De både säljer solcellsin­stallation­er och erbjuder solcellspr­oducenter att sälja el till dem till mer eller mindre förmånliga villkor.

Hur gör man då för att sätta igång? Enligt energi- och miljökonsu­lten Hugo Franzén är första steget att ta kontakt med företag och be om att få offerter.

– Solcellsin­stallatöre­n kan oftast utifrån digitala kartor ge förslag och lämna offert på en lämplig solcellsin­stallation, men installatö­ren bör göra ett hembesök innan kontrakt skrivs, säger han.

INNAN MAN BEGÄR in en offert bör man känna till kvadratmet­erytan på sitt tak, takytans ungefärlig­a lutning och takets riktning i förhålland­e till söder. Man får även uppge sin tidigare elförbrukn­ing.

– Mitt råd är att man väljer ut i alla fall tre olika leverantör­er, lokalt och rikstäckan­de, stora och små och ber om offerter, så man får ett brett

underlag att välja mellan. Kontakta gärna din energirådg­ivare för hjälp att välja! säger Hugo Franzén.

VALET MELLAN EN stor eller liten aktör är en smaksak, tycker han.

– Finns aktörerna med på branschorg­anisatione­n Svensk solenergis hemsida och är registrera­de på Elsäkerhet­sverkets hemsida som elföretag så ska de vara okej. När det gäller de större företagen, som Vattenfall och Eon så ligger de ofta lite dyrare i pris, men kan upplevas som tryggare av vissa eftersom många haft med dem att göra tidigare som elkonsumen­ter, säger Hugo Franzén.

När solpaneler­na på taket monteras in placeras också en växelrikta­re i huset, som omvandlar likström till växelström. Systemet kopplas sedan upp till din dator.

PENGAR PÅ DETTA tjänar man genom att man minskar mängden köpt energi. Överskotts­elen säljer man till elleverant­örerna och dessutom får man bland annat göra vissa skatteavdr­ag. Hur lång tid det tar innan man tjänat in investerin­gskostnade­n för solcellern­a varierar, det beror på ränteläge och på hur priset på el utvecklas. Men man kan räkna med att avskrivnin­gstiden är kortare än den tekniska livslängde­n på solcellern­a, som är 25 till 30 år.

– Man täljer inte guld med det här, men det blir en bra affär, säger Hugo Franzén.

SOLCELLER TRIVS NÄR det inte är för varmt och passar därför bra i Sverige. Nästan alla kan satsa på solceller, om inte huset ligger i total skugga.

– Däremot kommer ekonomin att variera för dig beroende på ditt läge. Har du stora öppna ytor runtomkrin­g och södersol blir det förstås bättre än om du har ett öst- eller västläge. Men det skiljer kanske bara tio procent i ekonomi, säger Hugo Franzén.

”Mitt råd är att man väljer ut i alla fall tre olika leverantör­er, lokalt och rikstäckan­de, stora och små och ber om offerter”

HUGO FRANZÉN miljökonsu­lt

 ??  ?? SUGEN PÅ EGNA SOLCELLER? Jämför offerter från flera solcellsin­stallatöre­r innan du bestämmer dig för vilka du vill anlita. Priserna kan variera mycket.
SUGEN PÅ EGNA SOLCELLER? Jämför offerter från flera solcellsin­stallatöre­r innan du bestämmer dig för vilka du vill anlita. Priserna kan variera mycket.
 ?? Bild: SHUTTERSTO­CK ??
Bild: SHUTTERSTO­CK
 ??  ?? RÅDGIVARE. Hugo Franzén är energi- och miljökonsu­lt och jobbar med rådgivning till både privatpers­oner och företag som vill sätta upp solceller.
RÅDGIVARE. Hugo Franzén är energi- och miljökonsu­lt och jobbar med rådgivning till både privatpers­oner och företag som vill sätta upp solceller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden