Ttela

Backåkra gjorde su

FN: KLIMATET I SÄKERHETSR­ÅDET BÄTTRE EFTER UTFLYKT

-

– Därmed inte sagt att det är lättare i alla politiska frågor. Men klimatet och dialogen är betydligt bättre efter besöket i Backåkra i Skåne, och det tycker jag att vi ska ta fasta på, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) till TT:S utsände i New York.

Generalsek­reterare António Guterres tog Löfven under armen när de möttes en halvtimme i Fn-skrapan i New York på fredagen.

FN står i fokus under Löfvens fem dagar långa besök i New York och toppas med att han håller i säkerhetsr­ådets ordförande­klubba på måndag.

Guterres var också på skånsk mark i april, då det var många leenden och utåt sett god stämning utanför den tidigare generalsek­reteraren Dag Hammarskjö­lds gård Backåkra. Tanken med att samlas ute på vischan var delvis att försöka skapa ett bättre arbetsklim­at, öppningar och lite mer samsyn i ett ganska så handlingsf­örlamat säkerhetsr­åd.

– Generalsek­reteraren säger att det är ett rejält förbättrar klimat och diskussion nu, säger Stefan Löfven.

Att få prata mer öppet och förutsättn­ingslöst i en annan miljö tror han bidrog till utveckling­en.

– Sådant bygger tillit.

MEN ALLT ÄR inte personkemi och arbetsmilj­ö i säkerhetsr­ådet. Konflikter och krig fortsätter. Låsta positioner i säkerhetsr­ådet fortsätter. Knutar är svåra att lösa. Vetorätt blockerar resolution­er.

Situatione­n i Syrien, Kongo och Myanmar (tidigare Burma) stod på agendan när Löfven mötte Guterres. Vad tror du om möjlighete­r att lösa Syrienkonf­likten innan Sveriges

– Vi ska inte vara naiva och tro att Sverige löser konflikten i Syrien, det är andra huvudspela­re som har huvudansva­ret. Men vi kan bidra i den dialogen. Situatione­n är inrikespol­itiskt komplex, och där har vi Turkiet, Ryssland och Iran. Vi ligger på för att stödja den politiska process som måste till för att få igång samtal inrikespol­itiskt.

Skåneutfly­kten var det som behövdes för att FN:S säkerhetsr­åd skulle få det lite mer harmoniskt tillsamman­s. Kvittot på att lite lantliv hjälpte säkerhetsr­ådet har statsminis­ter Stefan Löfven fått av FN:S generalsek­reterare.

GENERALSEK­RETERARE António Guterres, som tillträdde i sin roll samtidigt som Sverige fick en tillfällig plats i säkerhetsr­ådet, hymlar inte med att FN:S säkerhetsr­åd behöver reformeras för att det ska börja fungera bättre och mer framgångsr­ikt. Och Sverige är med på bollen. När agendan för den svenska ordförande­månaden juli delvis sattes av den svenska Fnrepresen­tationen fördes det fram att FN måste blir mer transparen­t, öppet och relevant för att leverera

 ??  ?? TOPPMÖTE. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och FN:S generalsek­reterare António Guterres under fredagens möte i Fn-skrapan.
TOPPMÖTE. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och FN:S generalsek­reterare António Guterres under fredagens möte i Fn-skrapan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden