Ttela

ARN: Ingen ersättning för spräckt skärm

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Konsumente­n ställde krav på reparation utan kostnad som ”goodwill” från företaget, eftersom han själv inte hade tappat mobilen. Det var glaset innanför skärmen som hade spruckit.

Telia Company AB har motsatt sig kravet och Allmänna reklamatio­nsnämndens beslut är att avslå konsumente­ns krav.

Han begärde i sin anmälan att företaget skulle stå för hela eller delar av reparation­skostnaden på 1 890 kronor.

Konsumente­n hade köpt en Samsung Galaxy S6. Efter att telefonen varit avstängd en natt fungerade den inte, utan ”mobilens display blev mycket varm och var svart”.

Mobilen lämnades in på lagning och en vecka senare fick han beskedet att det var en spricka. Konsumente­n tog själv beslutet att låta laga den. Till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, skriver han att ”sprickan kan ha uppkommit efter att han lämnat in telefonen till Teliabutik­en”.

FÖRETAGET SVARADE ATT deras servicepar­tner har konstatera­t att glaset innanför skärmen spruckit och orsakat felet. Kostnadsfö­rslag på byte av display skickades eftersom det inte fanns ”skäl eller underlag för ersättning”.

ARN skriver i sitt beslut att konsumentk­öplagen är tilllämpli­g och att säljaren ska ansvara för fel som fanns när den lämnades in även om felen visar sig senare. Dessutom ska garanti omfatta fel under den angivna tiden under förutsättn­ing att en försämring inte beror på köparen.

Enligt beslutet framgår det av utredninge­n att sprickan i glaset innanför skärmen finns och att det är ”övervägand­e sannolikt att telefonen skadats på grund av ett handhavand­efel eller liknande” av köparen.

Felet är därför inte ursprungli­gt enligt lagens mening och omfattas inte heller av garantin. Konsumente­ns krav på företaget avslås av Allmänna reklamatio­nsnämnden.

 ??  ?? SKADA. Mobilens display blev alldeles svart och det berodde på en spricka.
SKADA. Mobilens display blev alldeles svart och det berodde på en spricka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden