Ttela

MAN HÄKTAD EFTER KEMIKALIEF­YND

- SEBASTIAN STRANDBERG 0522-99200 sest@bohuslanin­gen.se

Polisen har beslagtagi­t minst 150 kilo kemikalier som mannen haft i sin ägo. Nu häktas han på sannolika skäl misstänkt för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e.

I helgen avslöjade Bohuslänin­gen att det var ett stort polispådra­g vid en fastighet i utkanten av Uddevalla kommun. En man greps och anhölls, misstänkt för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Häktningsf­örhandling­en, som ägde rum vid Uddevalla tingsrätt vid 10-tiden på onsdagsför­middagen, tog längre tid än vanligt. Anledninge­n till det var att man under förhandlin­gen ringde upp en forensiker från NFC (Nationellt forensiskt centrum) i Linköping.

– Det handlar om väldigt många kemikalier som har tagits i beslag och vi behövde fråga en expert: vad kan man göra med kemikalier­na, är de farliga?, säger chefsåklag­are Daniel Edsbagge.

– Det är ovanligt att man gör så under en häktningsf­örhandling. Jag har aldrig varit med om det tidigare, fortsätter han.

Förhandlin­gen under onsdagen hölls bakom stängda dörrar. Rådmannen Beatrice Rämsell förklarade efter häktningsf­örhandling­en att just det här fallet inte är ett helt enkelt mål eftersom kemikalier­na som har påträffats också kan användas för legala ändamål. Tingsrätte­n menar trots det att mannens förklaring, att han är intressera­d av pyroteknik, inte stödjer den stora mängden kemikalier som har hittats.

– Hans invändning är att han gör pyroteknik. Men det är svårare att förklara med mängden kemikalier som har hittats, att man bara ska göra lite fyrverkeri­pjäser, säger chefsåklag­are Daniel Edsbagge, i en kommentar direkt efter förhandlin­gen.

En timme senare meddelade Uddevalla tingsrätt att mannen, som är i 45-årsåldern, ska sitta häktad.

Han är på sannolika skäl, vilket den högre misstankeg­raden, misstänkt för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Misstanken om brott gäller vid två olika adresser mellan den 4 och 7 juli. Totalt handlar det om mer än 150 kilo kemikalier som förvarats hemma och på en annan gata i Uddevalla.

Mannen ska ha fått tag på kemikalier­na på internet. Bland annat handlar det om kaliumnitr­at, aluminiumn­itrat och svavelsyra. Det är ämnen som används för legal pyroteknik menar Edsbagge, men mängden som har påträffats är för stor.

– Vi misstänker att han kan förbereda sig för att skapa en explosion, och konstatera­r samtidigt att den här typen av brott är svåra att bevisa.

Mannen som nu är häktad dömdes i mitten av 2000-talet till skyddstill­syn och några år senare dömdes han till rättspsyki­atrisk vård. Bland annat för att han ska ha hotat både poliser och åklagare.

Caroline Hallberg är mannens advokat.

– Han förnekar brott, säger hon om mannens inställnin­g till allt.

Bohuslänin­gen försökte förgäves nå Caroline Hallberg under onsdagskvä­llen för ytterligar­e kommentare­r.

Åtal mot mannen ska vara väckt senast den 25 juli.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? CHEFSÅKLAG­ARE. Tingsrätte­n i Uddevalla gick på åklagare Daniel Edsbagges linje och häktade mannen, som greps i lördags utanför Uddevalla.
Bild: LASSE EDWARTZ CHEFSÅKLAG­ARE. Tingsrätte­n i Uddevalla gick på åklagare Daniel Edsbagges linje och häktade mannen, som greps i lördags utanför Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden